Изложба за Ян Хус в Националната библиотека

Публикувано:
14:24ч / 19.10.2015г
Брой прочитания:
280
Брой коментари:
0

До 27 октомври в Националната библиотека „Св.Св. Кирил и Методий“ може да видите пътуващата изложба „Ян Хус през 1415 г. и 600 години по-късно“. На официалното откриване на 13 октомври с приветствие към присъстващите се обърна проф. Боряна Христова, директор на Националната библиотека. За делото на Ян Хус говориха Н.Пр. Душан Щраух, посланик на Чешката република у нас, г-жа Катерина Хуртаева, директор на Чешкия център в София, доц. д-р Владимир Пенчев, председател на „Бохемия клуб“.

Изложбата отбелязва 600 години от смъртта на една от най-ярките личности в чешката и европейската история Ян Хус – забележителен учен, философ, теолог и проповедник, преподавател и ректор на Карловия университет. Заради своите убеждения е обвинен в ерес от католическата църква, осъден и изгорен на клада. Смъртта му довежда до масово народно движение в Чехия, известно като Хуситски войни, повлияли значително на духовния облик на Европа през 15 и 16 век, смятани и до днес за символ на борбата за свобода и справедливост.

Изложбата се реализира в рамките на проекта „Ян Хус през 1415 г. и 600 години по-късно. История, традиции и тяхното представяне в Чешката република и Европа през 21 век“ от Хуситския музей в Табор, финансиран от програма NAKI на Министерството на културата на Чешката република.

В 14 богато илюстрирани информационни табла са представени различни аспекти от делото на Ян Хус в контекста на неговата епоха, обособени по теми: „Път на вярата и съвестта през Европа“, „Европа и Бохемия по времето на Карл IV“, „Религиозните алтернативи през Средновековието“, „Прага- кръстовище на духовно обновление“, „Университетът в Прага – Алма матер за Ян Хус“, „Литературното творчество на Ян Хус“, „Учението на Хус – предопределеност към добро и зло“, „Ян Хус – проповедник на реформите“, „Грешките на Ян Хус“, „Хус пред съда на Църквата“, „По сътпките на Ян Хус в Констанц“, „Със светлата памет на мъченик“, „Заветът на Ян Хус към нашето време“.

Снимки от откриването на изложбата може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук. 

От 30 октомври до 15 ноември т.г. експозицията ще гостува в Пловдив.

Източник: Чешки център в София