От Франция с любов!

Публикувано:
20:33ч / 19.10.2015г
Брой прочитания:
402
Брой коментари:
0

Дегустация на френски продукти, ателиета по готварство, томболи с награди ни предложаха и през тази година Френските дни в София, преминали под наслова „От Франция с любов!“. Организатор на събитието за втора година е Френско-българска търговска и индустриална камара в партньорство с Френския институт в България и френски фирми. Миналата година събитието продължи два дни в две големи шатри пред Музея за история на София. Интересът показа, че е нужно на Френските дни да се отдели повече време. Така изданието от 2015 г. се проведе от 16 до 18 октомври и този път беше в огромна шатра пред паметника на Съветската армия на един от изходите на метростанция „Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Още първия ден шатрата посети посланикът на Франция, Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан, придружен от представители на Френско-българската търговска и индустриална камара, на Френския институт, Столична община и чуждестранни дипломати.

Производители и вносители на френски деликатеси предлагаха колбаси, сирена, хляб и тестени изделия, сладкиши, шоколадови изделия, разнообразни вина и бири. Френски фирми за автомобили и козметика също имаха свои щандове. Бяха представени и станалите вече любими на софиянци френски ресторанти:“L’Еtranger“, „L’Instant“, наскоро отворилият врати „L’Art de vivre“. Екипът на „L’Еtranger“ предлагаше и топла храна. Посетителите още с влизането в шатрата можеха да се запознаят с менюто, изписано красиво на черна дъска и да си изберат какво да опитат: лучена супа, рататуй, говеждо по бургундски или пълнени охлюви. Лично аз проявих интерес към бургундското ястие и бях изключително доволна от избора си: месото се оказа изненадващо крехко и, съчетано със зеленчуци, гъби и гъст сос с аромат на вино, беше истинско кулинарно вълшебство.

В централната част на шатрата се намираше щандът на Френския институт в България. Там се раздаваха сувенири и информационни материали за интересуващите се от обучение във Франция или от изучаване на френски език. Там се теглеха и имената на участниците в томболата, като в списъка на наградите фигурираше безплатен курс по френски език.

Доста посетители водеха деца и… домашни любимци! Приятно ми беше да се запозная с момче и момиче, които бяха дошли с шарено кученце – буквално живо копие на плюшената играчка, която имаме вкъщи. Оказа се, че кученцето неслучайно е във френската шатра. „Тя е наполовина французойка – обясни ми с гордост момчето. – Казва се Женевиев!“ Дали в родословието на Женевиев има френски корени, не знам, но със сигурност младите й стопани имат специално отношение към Франция.

Френските дни в София бяха празник, на който дойдоха да се насладят, в буквалния и в преносния смисъл, почитателите на френската култура и начин на живот. Да се надяваме, че след тазгодишния успех на събитието през следващата година“От Франция с любов!“ ще продължи с още един ден повече!

Автор: Гергина Дворецка

Повече снимки от събитието може да видите тук:

Още по темата в сайта ни:

Френски дни в София

Френската седмица на вкуса в България

Източник: www.evropaworld.eu