Кампания „Continuons en français – да следваме на френски в България“

Публикувано:
12:11ч / 03.04.2024г
Брой прочитания:
163
Брой коментари:
0

Националното бюро на Университетска агенция на франкофонията-България, Асоциацията на преподавателите по и на френски език, Франкофонските програми в българските университети в партньорство с Министерството на външните работи, Министерството на образованието, Френско-българската търговска и индустриална камара, Посолството на Френската република и Френския институт организират кампания „Continuons en français – да следваме на френски в България“.

Официалният старт на кампанията беше даден на 20 март в 9-а  Френска езикова гимназия в София и ще продължи в различни градове на страната, където е застъпено обучението на френски език в периода април-май 2024 година.

Кампанията има за цел да популяризира възможностите за следване на френски език в български университети и ще бъде насочена основно към ученици от 10 и 11 клас, както и към техните родители. Друга нейна цел е промотирането на франкофонските факултети пред потенциални студенти от държавите от Централна и Източна Европа, както и от други страни членки на ЕС, които биха могли да се обучават в България. Тези факултети трябва да придобият повече популярност, тъй като някои от тях функционират от близо 30 години, а студентите в тях намаляват. Важно е да се отбележат възможностите, които тези образователните програми на френски език дават и които са наистина много добри. Предимството е: двойни дипломи – от български и чужд университет, стажове, перспективни работни места в компании у нас и в чужбина.

Кампанията „Continuons en français – да следваме на френски в България“ ще се състои в посещения на гимназии в градовете от страната, където се преподава френски език и срещи с учениците предимно от 10 и 11 клас, на които ще бъдат представени възможностите на франкофонските факултети. Графикът на срещите ще зависи от директорите на училищата. Първата е планирана за 20 април във Варна, където ще има фестивал за франкофонски училищен театър „Франкофонските сцени на България“ с участие на 8 училища от страната.

В срещите с учениците ще вземат участие преподаватели и студенти във висшите учебни заведения, в които има франкофонски програми, представители на Университетската агенция по Франкофония, представители на институциите и бизнеса.

Идеята на кампанията е и да се подчертае връзката средно образование-висше образование-кариера и как това би могло да се случи в България, благодарение на френския език.

Снимки ототкриването на кампанията на 20 март от 9-а Френска езикова гимназия в София може да видите тук.

За програмите на франкофонските факултети в България можете да се осведомите от сайта на Френския институт на този линк.

Източник: Министерство на външните работи