Нощ на идеите 2024 във Френския институт в София

Публикувано:
18:29ч / 08.04.2024г
Брой прочитания:
77
Брой коментари:
0

На 11 април 2024 г. Френският институт в България организира Нощ на идеите 2024 под мотото „Усилено тяло срещу усилен човек – Въпросът за спорта, параспорта и границите на нашата човечност“. Събитието ще се проведе от 18:00 до 23:30 ч. в сградата на Френския институт на площад „Славейков“ в София. Входът е свободен. Осигурен е превод от френски на български.
Докато Париж се подготвя за домакинство на Олимпийските и Параолимпийските игри, а София бе обявена за Световна столица на спорта тази година, Френският институт в България посвещава Нощта на идеите 2024 на темата за спорта, с акцент върху приноса на технологиите.
Нощта на идеите се организира с подкрепата на Френския институт в Париж, Pluxee и Bioderma и в партньорство с Българско национално радио, bTV радио и София 2024 – Световна столица на спорта.
Какви са технологичните приложения в спорта и параспорта, какви са техните предимства, но и какви ограничения налагат. Как тези приложения се прилагат в спортните практики, състезанията и как спортът може да бъде по-приобщаващ. В по-широк план ще бъде разгледана всеобхватната и интересна тема как технологиите могат да служат по-добре на човечеството и дали те допринасят за създаването на по-добро общество.
Събитието включва две последователни дискусии с участието на изявени личности и експерти, в които ще се дадат различни отговори на поставените въпроси.
• Първата дискусия, от 18:30 до 20:00 ч. на тема „Спортът и новите технологии: средство за преодоляване на себе си или технологичен допинг?“, ще бъде посветена на екипировката, използвана от спортистите и параспортистите
• Втората дискусия от 20:15 до 21:45 ч. на тема „Наистина ли новите технологии служат на приобщаването в спорта?“, ще проследи връзката между технологиите и приобщаващите добродетели в спорта.
• Дискусиите ще бъдат последвани от прожекция на филма „We are people“ на Михаел Жеремиаш, шампион по тенис в инвалидни колички. Филмът проследява 150-годишната история на развитието на параспорта и разкрива битката за равни права, която основните участници са водили, за да бъдат признати за истински спортисти.
В допълнение към тези три акцента на вечерта публиката ще може да се потопи в света на електронните спортове ( e-sport) чрез конзолите, очилата за виртуална реалност и таблетите, които ще бъдат на разположение в медиатеката на Института през цялата вечер.
Пълна програма и участници: www.institutfrancais.bg

Източник: Френски институт в България