Първият роман на Катерина Хапсали „Гръцко кафе“ вече е събитие!

Публикувано:
10:33ч / 10.03.2015г
Брой прочитания:
885
Брой коментари:
0

Още преди премиерата му на 28 януари почти целият тираж на „Гръцко кафе“ беше изкупен. Дали огромният интерес е предизвикан от трагичността на сюжета, в който е вплетена съдбата на самата писателка? Или е привлекателен балканският привкус на творбата? Със сигурност стилът на Катерина Хапсали, на границата на реалността и сънищата, също въздейства магнетичично.

Колкото и шаблонен да е изразът, книгата наистина се чете на един дъх. Може да започнеш с желанието да я дегустираш глътка по глътка, но, както става с хубавото вино, то те примамва да го пиеш на все по-големи глътки, а накрая да си наливаш чаша след чаша. Катерина Хапсали има голям талант да разказва образно, да се вживява във всяка история, а не само да я маркира мимоходом. На мнозина сигурно ще им хареса как главната й героиня в трудни моменти черпи сили от спомените за деди и прадеди и най-вече баби и прабаби – все силни жени. Невероятно усещане, че родовата памет, с нейните преплитащи се корени и клони, успява да те удържи при по-силни пориви на житейските ветрове, за да не паднеш смъртоносно на земята! Неслучайно писателката адресира повествованието към своя син, за да стане на свой ред тази семейна история и негова опора в бъдеще. И още едно неповторимо усещане при прочита на книгата: че гледаш едно родословно дърво, всяко листенце от което в даден момент оживява, раззеленява се, излъчва аромат на свежест, а после го заменя друго…

Колкото до балканската нишка в сюжета, тя събира цялата емоционална палитра, която свързва народите на Балканите: чувство за близост, но и изненадващи различия, любов, преминаваща в омраза и омраза, омиротворявана чрез любовта…

Романът сякаш не свършва, след като се прочете последната страница, а продължава в мислите на читателите. Сами ще може да си отговорите с какво ви грабва той, когато го прочетете! „Гръцко кафе” е сред номинираните за наградата „Хеликон” 2015.

Със сигурност всяка следваща книга на Катерина Хапсали ще бъде успех, защото стилът й е оригинален, съвсем естествен, без превземки. Тя владее магията на творчеството и тепърва ще очакваме от нея нови вълшебства.

Източник: www.evropaworld.eu