Конференция на Съвета на Европа за защита на културното наследство

Публикувано:
14:39ч / 13.01.2017г
Брой прочитания:
240
Брой коментари:
0

Представители на международни организации и национални правителства, както и академични експерти на високо равнище, се срещнаха в Страсбург днес, 13 януари, на конференция, насочена към укрепване на сътрудничеството в опазването на културното наследство срещу умишлено унищожаване и превенция на трафика културни ценности.

Организирано съвместно от кипърското председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа и на Генералния секретар на Организацията, г-н Турбьорн Ягланд, събитието бе фокусирано върху незаконните разкопки и продажбата и закупуването на културна ценности – доходоносни дейности, често свързани с транснационалната организирана престъпност и тероризъм. Явлението е придобило особено големи размери по-специално в Ирак и Сирия, където Ислямска държава плячкоса културното наследство в региона и умишлено унищожи важни археологически обекти като Палмира, докато извличаше печалба от продажбата на откраднати артефакти.

Сред основните лектори бяха министърът на външните работи на Кипър, Йоанис Касулидес, генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, генералният директор на Генерална дирекция за старини и музеи на Сирия, г-н Мамун Абдулкарим и Фату Бенсуда, главен прокурор на Международния наказателен съд.

Съветът на Европа подготвя нова конвенция за престъпленията срещу културното имущество, която ще стане единственият международен договор относно наказателните мерки и санкции срещу незаконните дейности в областта на културното наследство.

Пълната програма на конференцията може да видите тук.

Ще припомним, че конференцията на тема „Борбата с ограбването на културното наследство на Сирия“ се проведе в София през септември 2015 г. Тя бе организирана от посолството на Кралство Норвегия в България и Норвежкият институт за изследване на културното наследство (NIKU) и се проведе под патронажа на ЮНЕСКО и в партньорство с Министерство на културата на Република България, Министерството на вътрешните работи на Република България, посолството на Република Кипър и неправителствената организация “Walk of Truth” (Нидерландия). Информация за нея публикувахме на сайта ни:

Как да се спре ограбването на сирийското културно наследство

 

Източник: Съвет на Европа