Как да се спре ограбването на сирийското културно наследство

Публикувано:
12:50ч / 16.09.2015г
Брой прочитания:
397
Брой коментари:
0

Контрабандният трафик на част от ограбеното културно наследство на Сирия се извършва и през българска територия. Това стана ясно по време на конференцията на тема „Борбата с ограбването на културното наследство на Сирия“, която бе организирана от посолството на Кралство Норвегия в България и Норвежкият институт за изследване на културното наследство (NIKU). Конференцията се проведе днес в София под патронажа на ЮНЕСКО и в партньорство с Министерство на културата на Република България, Министерството на вътрешните работи на Република България, посолството на Република Кипър и неправителствената организация “Walk of Truth” (Нидерландия).
Трафикантите на културно наследство действат заедно с терористичните организации в Сирия, като стават причина за прогонването на милиони хора от домовете им, изтъкна генералният директор на Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) Ирина Бокова, която дойде в София специално за конференцията. Заедно с Интерпол, ЮНЕСКО е упълномощена да прилага резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за предотвратяване на търговията със сирийски артефакти. Засега в световната организация са получени доклади от над 30 държави за взетите мерки по въпроса.
България е на пътя на трафика на обекти на сирийското културно наследснво, но тя също е потърпевша от действията на трафикантите, изтъкна министърът на културата Вежди Рашидов. Той подчерта, че ако не се изготви общоевропейско споразумение, борбата с трафика на културно наследство ще бъде много трудна.
В Сирия има над 10 000 археологически обекта, което затруднява борбата с ограбването им и с трафика на артефакти, изтъкна д-р Нийл Броуди от университета в Глазгоу. Той допълни, че изнесените незаконно артефакти не се предлагат за продан с надпис „Намерено в Сирия, продава се от Ислямска държава“. Според него при борбата с трафика на културно наследство приоритет трябва да бъдат мерките за ограничаване на пазара в страните получателки.
Пазарът на нелегално изнесени обекти на културното наследство се оценява на осем милиарда долара, каза Тасула Хаджитофи от неправителствената организация “Walk of Truth”. Тя уточни, че според Интерпол само през 2013 г. „Ислямска държава“ е получила от незаконен износ на сирийски артефакти над 36 млн. долара.
Също като Сирия, и България е страна „донор“ на културно наследство, изтъкна Андрей Младенов, началник сектор „Трафик на културно-исторически ценности“ към Главна дирекция за борба с организираната престъпност към МВР. Според него терористични организации и престъпни групировки, действащи в Сирия и Турция, се свързват с престъпни групировки в България и Сърбия, за да осъществяват трафик на културни ценности по т. нар. Балкански маршрут. Този маршрут обаче не е най-големият, тъй като законодателството в България е доста рестриктивно – дори само притежанието на такива артефакти се наказва с до 10 г. затвор. Повечето скъпи предмети на културното наследство се изнасят от Сирия по море и по-рядко със самолет (т. нар. „аристократични“ канали). С такъв трафик се занимавали цели семейства. Трафикът на културни ценности бил и един от най-фините начини за пране на пари. Според г-н Младенов, проблемът с трафика на сирийско културно наследство ще се реши, като се ликвидира организираната престъпност, която създава тези пазари.
На конференцията в София бе поканен и директорът на службата за опазване на културното наследство на Сирия проф. Мамун Абдулкарим, генерален директор на Главната дирекция за античните ценности и музеите (DGAM), но той не дойде, тъй като присъстваше на погребението на свой колега, убит от екстремистите, защото не им издал къде е заровил артефакти от древния град Палмира. Във видео послание обаче проф. Абдулкарим разказа, че неговите колеги всеки ден ходят на работа, въпреки риска за сигурността си, като полагат грижи за съхраняването на многовековното културно богатство на своята страна.

Източник: www.evropaworld.eu