Конференцията за бъдещето на Европа бе открита в Страсбург

Публикувано:
11:30ч / 10.05.2021г
Брой прочитания:
260
Брой коментари:
0
Церемонията по откриването отбеляза началото на процеса на участието, създаден съвместно от Парламента, Съвета на ЕС и Комисията.
В Деня на Европа през 2021 г. Европейският парламент в Страсбург беше домакин на церемонията по откриването на Конференцията за бъдещето на Европа.

Честване на Деня на Европа

Председателите на институциите на ЕС направиха изказвания относно тяхната визия за Европа, след приветствено слово на президента Еманюел Макрон, а съпредседателите на Изпълнителния съвет отговориха на въпроси, поставени от граждани от всички държави членки на ЕС. Студенти по програма „Еразъм“ от цяла Европа присъстваха физически, както и членове на Изпълнителния съвет на Конференцията, при пълно спазване на приложимите санитарни мерки, а около 500 граждани присъстваха на проявата дистанционно. Министрите по европейските въпроси, членовете на Европейския парламент и националните парламенти и други високопоставени гости също се присъединиха дистанционно.

Гледайте конкретни сегменти, като кликнете върху съответните връзки по-долу:

Приветствено слово на Еманюел Макрон, президент на Франция

Реч на Давид Сасоли, председател на Европейския парламент

Реч на Антониу Коща, министър-председател на Португалия от името на председателството на Съвета на ЕС

Реч на Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия

Снимката в началото на публикацията е от откриването на конференцията: говори Еманюел Макрон, седнали отляво надясно са Антониу Коща, Давид Сасоли, Урсула фон дер Лайен.

На снимката вляво: говори Антониу Коща, седнали отляво надясно са Еманюел Макрон, Давид Сасоли, Урсула фон дер Лайен

Изказвания на съпредседателите на Изпълнителния съвет: Ги Верхофстад (Европейски парламент), Ана Паула Закариас (Съвет на ЕС) и Дубравка Шуица (Европейска комисия)

Или гледайте цялото събитие – включително изпълненията на цигуларя Рено Капюсон и квартет „Карски“.

Още снимки от официалното откриване на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Следващи стъпки

Скоро Изпълнителният съвет ще определи датата за първото пленарно заседание на Конференцията. Подготовката за гражданските панели е започнала, а броят на участниците и проявите на многоезичната цифрова платформа на Конференцията нараства. Конференцията се ангажира да предостави максимално пространство на младите хора и в този дух продължава подготовката за Европейското младежко събитие, организирано от Европейския парламент през октомври.

Контекст

Преди събитието Изпълнителният съвет на Конференцията финализира правилата, които ще му позволят да превърне приоритетите, надеждите и опасенията на гражданите в конкретни препоръки за изпълнение. Прочетете повече за тях тук.

Допълнителна информация
Цифрова платформа за Конференцията за бъдещето на Европа
Харта на Конференцията
Конференция за бъдещето на Европа: ангажиране с гражданите за изграждане на по-устойчива Европа
Започва работата по Конференция за бъдещето на Европа

Източник: Пресслужба на Европейския парламент