Прояви по повод Деня на Европа

Публикувано:
16:26ч / 08.05.2021г
Брой прочитания:
388
Брой коментари:
0

На 9 май честваме Деня на Европа – денят, в който е подписана историческата Декларация на Робер Шуман, която се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз.

Утре в Европейския парламент в Страсбург ще се състои церемония по откриването на Конференцията за бъдещето на Европа.

Програмата на събитието включва приветствено слово от председателя на Европейския парламент Давид Сасоли, председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, министър председателя на Португалия Антониу Коща от името на Съвета на ЕС и френския президент Еманюел Макрон. Предвиждат се участия на граждани и гражданското общество чрез видеовръзка.

Церемонията по откриването на Конференцията за бъдещето на Европа ще бъде излъчена на живо по EbS+ от 14:30 до 16:30 ч. (българско време).

У нас Денят на Европа тази година ще бъде отбелязан традиционно с редица инициативи организирани в партньорство между Представителството на Европейската комисия в България, Бюрото за връзка на Европейския парламент и други организации.

Ø  Вечерта на 9 май между 20.00 и 24.00 ч. сградата на НДК в София ще бъде осветена в цветовете на европейския флаг. Инициативата в столицата се осъществява благодарение на партньорството с Националния дворец на културата.

Ø  Любопитни факти за Европейския съюз по време на разходка из добре познати места и сгради в центъра на столицата ще научат участниците в играта „Евродетективи“, организирана от Бюрото на Европейския парламент в България. Тя ще се провежда от 30 април до 30 октомври на открито в София. Играта „Евродетективи“ ще отведе участниците на осем различни места в центъра на София, на всяко от които ще търсят отговор на загадки и ще научат интересни факти, свързани с европейски теми. За участие са необходими единствено смартфон с интернет връзка, два свободни часа и удобни обувки. Повече информация ще намерите тук.

Ø  По случай 9 май българските граждани ще имат възможност и да гледат филмите финалисти за награда LUX – Европейска филмова награда на публиката. Наградата е създадена от Европейският парламент и Европейската филмова академия (EFA) в партньорство с Европейската комисия и Europa Cinemas. Повече информация за това, къде и как можете да гледате филмите, ще намерите тук

Ø  За да отбележи празника, Стопанският факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ организира изложба на тема „Еразъм+ със Стопанския факултет на СУ: прозорец към моята Европа“. Кадрите на студенти и преподаватели, които са участвали в различни програми за обмен на ЕС, ще могат да бъдат разгледани в периода 30 април – 14 май в парковото пространство пред НДК в близост до лятната сцена „Кино Кабана“ в София. Инициативата се осъществява по идея на Стопанския факултет на СУ „Свети Климент Охридски“ в партньорство със Столична община, Бюрото на Европейския парламент и Представителството на Европейската комисия в България. Повече информация ще намерите тук .

Ø  На 12 май ще се проведе десето юбилейно издание в България на Нощта на литературата. Очаквайте отново много и интересни откъси от европейски автори. За вас ще четат популярни български личности. Ще има и традиционния тийн маршрут, томбола, както и нови неща. В инициативата се включват редица културни институти и посолства на държавите членки на ЕС. Повече информация ще намерите тук .

Благодарение на партньорството ни с Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Национална компания „Железопътна Инфраструктура“ пътниците в над 250 жп гари в България ще бъдат поздравени по случай Деня на Европа и Европейската година на железопътния транспорт.

В седмицата след Деня на Европа ще отбележим празника и с официалния старт на новото поколение информационни центрове Европа Директно в България.

Информация за събитията ще откриете също на интернет страницата на Представителството на Европейската комисия в България и на страницата ни във Фейсбук.