Константин Иречек и Йосиф Шнитер на фасади в София и Пловдив

Публикувано:
10:42ч / 30.11.2022г
Брой прочитания:
187
Брой коментари:
0

Широкоформатна живопис (мурал) „Поклон пред Константин Иречек“ беше създадена от младия чешки дизайнер Томаш Стари на стената на 150 ОУ „Цар Симеон Първи“ в София през първата половина на септември 2022 г. През втората половина на същия месец в Пловдив художникът пресъздаде портрета на чешкия архитект и инженер Йосиф Вацлав Шнитер по повод 170 години от рождението му.

Освен двата мурала, на 15 ноември т.г. Томаш Стари заедно с украинския стрийт артист Андрий Пальваль организираха уъркшоп за рисуване на графити за децата от 150 ОУ „Цар Симеон Първи“ в София.

Проектите са създаден с финансовата подкрепа на Държавния фонд за култура на Чешката република, с подкрепата на Чешкия център и Посолството на Чешката република в София в рамките на културната програма на Чешкото председателство на Съвета на ЕС (#CZPRES22).

Артистични интервенции на чешки визуални артисти в публичното пространство на избрани чуждестранни градове (метрополиси и региони), са реализирани в сътрудничество с местни партньори според основната задача, която отразява общата тема „Съседство-общност-взаимност“, както и общите принципи, съдържащи се в програмата на чешките центрове, подготвена по повод чешкото председателство на Съвета на ЕС през втората половина на 2022 г.

В рамките на проектът Street Meets (Mural) Art известни чешки художници, илюстратори, дизайнери и създатели на комикси ще сътворят до края на годината серия от широкоформатни стенописи, създадени в специфичния контекст на дадено място, които ще останат в публичното пространство на страната. Реализациите включват и използването на типографско съкращение или алтернативата на мобилна творба.

Константин Иречек

Младият чешки дизайнер Томаш Стари реализира два мурала в България:

  • „Поклон пред Константин Иречек“ на стената на 150 ОУ „Цар Симеон Първи“ в София

Защо Константин Иречек?

„След Освобождението на България от няколковековното турско робство през 70-те години на 19 век, Иречек става министър на образованието и чрез реформи поставя основите на съвременното образование в България. До днес Иречек се възприема като един от основоположниците на чешката балканистика и византология. Значението на тази личност трябва да се разбира в по-широк контекст – той е един от над стоте образовани и амбициозни чехи, емигрирали в България в края на 19. век, за да помогнат за изграждането на културните ценности на новосъздадената държава.“, отговаря Томаш Стари

Партньор на проекта в София е сдружение CityWise.

  • 170 годин от рождението на Йосиф Шнитер

През втората половина на септември Томаш Стари се отправи към Пловдив, където върху трафопост, намиращ се на улицата, носеща името на Йосиф Шнитер пресъздаде портрета на големия чешки урбанист и архитект. През месец октомври тази година се навършиха 170 години от неговото рождение. Йосиф Шнитер оставя редица архитектурни следи след себе си, има изключителни заслуги за развитието на града, за което посмъртно е удостоен със званието „Почетен гражданин на Пловдив“.

Проектът „Йосиф Шнитер“ е създаден с подкрепата на Почетния консул на Чешката република в Пловдив д-р Иван Соколов.

Томаш Стари (р.1994) е графичен дизайнер и визуален артист на свободна практика. От 2010 г. се занимава активно с графити и творчество в публичното пространство. Прилага естетическия си усет и в други сродни дисциплини – проектиране на потребителски пространства, уеб сайтове, лога и визуални идентичности. През 2020 г. завършва успешно обучението си във Факултета по дизайн и изкуства в Западночешкия университет в Пилзен, където се фокусира основно върху индустриалния и продуктов дизайн. Томаш беше стажант в екипа на Чешкия център в периода април-юли 2021 г. и тогава остави графити следи в София, Варна и Бургас. Може да откриете негови работи в инстаграм @5tar.t или на https://tomasstary.cz/

Творбите на Томаш Стари няпомнят на класическата графична техника ситопечат, най-вече заради редуцирането на цветовете и изграждането на картината на принципа на слоевете. В проектите си чешкият художник се е съобразявал не само с цветовете, но и с хоризонталите и вертикалите, които разделят свободната типография и са избрани с идеята за „шахматна“ композиция. В работите му винаги се появяват елементи от графитите и уличната естетика, и благодарение на опита му в графичния дизайн се получава култивирана форма на схема, която се наблюдава под формата на тапет зад главата и на яката на костюма. Площта е разделена на отделни полета, във всяко от които има по една стилизирана буква, базирана на българската кирилица.

Източник: Чешки център София