„Кръвта на саамите“ печели наградата „ЛУКС“ за 2017 г.

Публикувано:
10:16ч / 15.11.2017г
Брой прочитания:
312
Брой коментари:
0
„Кръвта на саамите“, копродукция на Швеция, Дания и Норвегия, печели единадесетата филмова награда „ЛУКС“. Това обяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни във вторник в Страсбург.

Председателят Таяни поздрави екипите на трите филма финалисти и каза: „Наградата „ЛУКС“ е на едно от водещите места, когато става дума за промотирането на киното, произведено в Европа, нашата творческа индустрия и нашето културно и езиково разнообразие.

„Седмото изкуство“ е родено тук, в Европа, и е двигател на култура, ценности и диалог. Тазгодишното издание на наградата проправя пътя за успешна 2018 г., която е и Европейска година на културното наследство. А то не се състои само от литература и изкуство, включвайки също така историите, които разказваме, и филмите, които гледаме. Културното наследство е тъканта на нашия живот“.

„Кръвта на саамите“ на шведския режисьор Аманда Кернел разказва историята на младо момиче от народа саами, което напуска своята общност, защото мечтае за различен живот. Но за да постигне целта си, тя трябва да се изправи срещу расови, културни и социални предразсъдъци.

Гледайте финалистите за наградата ЛУКС на ЕП – вход свободен. Програмата на прожекциите от 1 до 13 деември в София и в други градове на страната може да видите тук.

В рамките на традиционните Филмови дни ЛУКС в началото на месец декември предстоят прожекции с вход свободен на трите филма финалисти – „120 удара в минута“, „Кръвта на саамите“ и „Уестърн“. Те ще бъдат представени пред българска публика в седем различни града. Събитията в София, Пловдив, Варна, Благоевград, Плевен, Стара Загора и Смолян се организират от Информационното бюро на ЕП в България в партньорство със София Филм Фест.

„Уестърн“ (Western) на Валеска Гризебах (Германия, България, Австрия) можете да гледате на 1 декември в София, на 11 декември в Плевен и на 13 декември в Смолян. Носителят на наградата „Кръвта на саамите“ (Sami blood) на Аманда Кернел (Швеция, Норвегия, Дания) ще бъде прожектиран в София на 2 декември, във Варна на 5 декември и в Стара Загора на 12 декември. „120 удара в минута“ (120 battements par minute) на Робен Кампийо (Франция) може да бъде видян на 3 декември в София, на 4 декември в Пловдив и на 7 декември в Благоевград.

Повече информация ще намерите на уеб-страницата на Информационното бюро на ЕП, както и във Facebook.

Церемонията по награждаване
Интервю с победителя (ще налично по-късно следобед)
„120 удара в минута“ (Beats per Minute) на Робен Кампийо (Франция)
„Кръвта на саамите“ (Sámi Blood) на Аманда Кернел (Швеция, Дания и Норвегия)
„Уестърн“ (Western) на Валеска Гризебах (Германия, България и Австрия)
Пълната история на наградата „ЛУКС“ за 2017 г.
Уеб страница на наградите „ЛУКС“
Пълна информация за Филмовите дни ЛУКС в България
Фейсбук страница на Информационното бюро на ЕП в България

Източник: Информационно бюро на Европейския парламент в България