Положителните нагласи към ЕС надделяват над евроскептицизма в България

Публикувано:
13:43ч / 17.11.2017г
Брой прочитания:
177
Брой коментари:
0

Национално проучване за обществените нагласи спрямо членството в Европейския съюз бе представено в Дома на Европа по повод навършването на десетилетие от присъединяването на България. То е по инициатива на Представителството на Европейската комисия в България и е проведено със съдействието на социологическата агенция Алфа Рисърч в периода 16 – 25 септември 2017г. сред извадка от 1021 души. В събитието взеха участие Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, Анджела Кристеа, ръководител на Представителството на Европейската комисия в Румъния и Геновева Петрова, изпълнителен директор на Алфа Рисърч, Бойко Благоев от Представителството на ЕК в България.

Десет години след приемането на страната ни за пълноправен член на ЕС, българите остават едни от най-големите еврооптимисти. Това показват резултатите от проучването. 

От 2007г. досега одобрението за членството се запазва в рамките на 50 на сто, срещу 16% неодобрение и 34% неутрални оценки. През изминалото десетилетие най-силни еврооптимисти остават по-младите, с по-високо образование, активност и мобилност, които са се възползвали най-пълноценно  от предимствата на членството.

Обществената подкрепа за влизането на България в Шенген е устойчиво висока (53%), докато приобщаването към еврозоната среща съществени притеснения и поляризирани оценки, според допитването.

61% смятат, че ЕС трябва да действа и по-дългосрочно, като положи усилия за постигане на икономически растеж и по-висока заетост. Всеки трети е на мнение, че здравеопазването, миграцията, външните работи и сигурността трябва да останат във фокуса на европейската политика. През целия десет годишен период на членството подкрепата за приемането на балканските страни остава устойчиво висока (над 50 на сто).

Изследването сравнява и резултатите с подобно проучване в съседна Румъния. Мнозинството граждани в двете страни са оптимисти, че Евросъюзът ще се развива положително.

Повече информация можете да намерите на уебсайта на Представителството на Европейската комисия в България.

Източник: Представителство на ЕК в България