Кулинарни акценти в Италианския фестивал

Публикувано:
10:10ч / 10.06.2016г
Брой прочитания:
256
Брой коментари:
0

И тази година в програмата на Италианския фестивал в България, наред с поредицата от събития, посветени на Италия и на нейните култура и бизнес, са включени и прояви, свързани с еногастрономията.

На изкуството на добрата кухня, област, в която Италия е прочута по цял свят, офисът в София на ИЧЕ – Агенция посвещава тази година няколко проекта, включително със социален и обучителен характер, освен тези с търговска насоченост. Програмата започна с двудневен курс по „Регионална италианска кухня, между класиката и съвременността“ за  професионални готвачи, воден от шеф Кристиан Броля от Международното училище за италианска кухня ALMA. В курса участваха 36 български шеф готвачи и 20 от най-добрите възпитаници на Професионална гимназия по туризъм. Целта е популяризиране на италианската кухня и на нейните изключителни продукти. Защото италианската кухня е синоним на качествени продукти – това е посланието, което ИЧЕ – Агенция изпраща със събитието „La Dolce VitaFood & Wine“. Традиционната проява на Италианския фестивал, достигнала до осмото си издание, се състоя на 7 юни в Радисън Блу Гранд Хотел София.  Това беше важно събитие, тъй като Dolce Vita предлага всяка година нови типични италиански продукти, все още неприсъстващи на българския пазар, който приема изключително добре италианската храна и специалитети. Тази година участваха 27 италиански фирми от 10 италиански области, между които 18 винопроизводители с 90 марки вина. Програмата включваше дегустации на вино и зехтин, водени от Михаил Марковски, председател на Асоциацията на сомелиерите в България.

Що се отнася до виното, ИЧЕ-Агенция напомня важния факт, че през 2015 г. Италия отново е първата страна доставчик на вино в България. Първенство беше преминало във Франция през 2013 г., но Италия си го възвърна през 2015 г. Продажбите в България на италиански вина, включително и пенливи, както и спиртни напитки през 2015 г. са се повишили с 65%, достигайки стойност над 7 милиона евро. Италия държим пазарен дял от над 25% от общия внос на вино в България.

Много положителни са данните за италианският износ на земеделски и хранителни продукти в целия свят: растеж с 7,3% до почти 37 милиарда евро. Износът само за България достигна до 139 милиона евро,представляващи ръст от 22,1%.

На 8 юн Шеф Кристиан Броля проведе и мини готварски курс озаглавен „Да се забавляваме и да работим в кухнята: за едно съвместно развитие“, в дневния център за хора с умствени увреждания „Света Марина“. Това беше кулинарна терапия с приготвяне на обяд по рецепти от италианската кухня за гостите на центъра, които участваха като асистенти при подготовката на специалитетите. Един кулинарен празник, където не липсваше и италианска музика.

Италианските специалитети и вино могат да заемат още по-голямо пространство в България, ако са придружени от дейности за информиране и възпитаване вкуса на потребителите, насочвайки ги към здравословно и балансирано хранене, характерни за ценностите на средиземноморската диета.

Снимки от „La Dolce Vita – Food & Wine“ може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: ИЧЕ-Агенция