„Шепа свят“ събрана в едно човешко сърце

Публикувано:
10:51ч / 10.06.2016г
Брой прочитания:
282
Брой коментари:
0

В Мраморното фоайе на НДК може да видите изложбата „Шепа свят“ на унгарския фотограф от сирийски произход Бахгет Искандер. Той е роден в гр. Ел-Баразин, Сирия, а от 1967 г. живее в гр. Кечкемет, Унгария. По професия е инженер, по призвание – фотограф. Фотообективът му се вглежда предимно в човешките лица, за да улови емоцията на мига. Скъпи са му лицата на неговите сънародници – и сирийци, и унгарци.

Сред героите от снимките има известни българи, като поетите Кирил Кадийски и Марин Георгиев, които са свързани и с унгарската култра. Снимките са предимно черно-бели и, макар и по-рядко, между наред с човешките фигури се появяват и къчета от природата. Паралел или контрапукт са фотографиите от пустинята, поставени до зимен и пролетен пейзаж от Унгария? По-скоро в това е смисълът на заглавието, което авторът е дал на изложбата си в София – „Щепа свят“. Колкото и разнолик да е този свят, той може да бъде събран заедно – в шепа… или в едно човешко сърце. 

Изложбата откриха д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет на София, и Тошо Дончев, писател, почетен председател на „Български културен форум“ – Будапеща. Тя се осъществява със съдействието на НДК, Унгарския културен институт, Община Кечкемет, Българското национално самоуправление в гр. Кечкемет, Националния фонд за култура на Унгария. Гостите при откриването бяха зарадвани и с изпълнения на танцовия състав на Кечкемет към Културния и младежки център „Агота Хирьош”, които предишния ден се бяха представили в Унгарския културен институт.

Повече снимки от откриването на изложбата може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“.

Източник: www.evropaworld.eu