„Културата движи Европа“ – най-голямата схема за мобилност на европейските творци

Публикувано:
12:36ч / 11.10.2022г
Брой прочитания:
268
Брой коментари:
0

Българският еврокомисар Мария Габриел даде старт в Брюксел на новата си инициатива „Културата движи Европа“. Участие в събитието взеха председателят на Комисията по образование и култура в Европейския парламент – Сабине Ферхайен и генералният секретар на Гьоте институт – Йоханес Еберт, евродепутати, представители на държавите членки, културни и творчески организации и институции.  Инициативата ще се изпълнява от Гьоте институт с подкрепата на програма „Творческа Европа“.

„Мобилността в областта на културата е двигател на творчеството. Стимулирането на мобилността и взаимният обмен на опит позволяват на творците да достигнат до нова публика отвъд границите на държавите, търсейки вдъхновение от общата ни европейска култура. Ето защо с новата ми инициатива „Културата движи Европа“ с рекорден бюджет от 21 милиона евро подкрепяме мобилността на хората на изкуството и културата. Тя ще им позволи да участват в резиденции с цел професионално развитие, да създават международни продукции и представят проектите си пред нови публики “, заяви Мария Габриел.

Новата инициатива надгражда опита на успешния пилотен проект ‘iPortunus’. За периода 2019-2021г. 900 творци и професионалисти в областта на културата са успели да пътуват в чужбина и се присъединят към нови творчески общности. „Важното е, че над половината от участниците съобщават за получено предложение за работа, в резултат на участието си в мобилност, а 97% – за придобити нови умения и опит. С новата инициатива ще подкрепим десетократно повече проекти – 7000 за три години (2022-2025г.), от които 1000 творчески резиденции“, отбеляза българският еврокомисар.

„Културата движи Европа“ се състои от две направления: индивидуална мобилност и творчески резиденции. Обявената на 10 октомври т.г. първа покана за мобилност е отворена до 31 май 2023г. и е насочена към хора на изкуството и специалисти в областта на културата в секторите: архитектура, културно наследство, дизайн, литературен превод, музика, визуални и сценични изкуства. Проектите могат да бъдат с продължителност от 7 до 60 дни за отделни творци, и от 7 до 21 дни за групи от 2 до 5 души. Направлението за създаване на творчески резиденции започва в началото на 2023 г.

Комисар Габриел обърна внимание на опростените административни процедури. Кандидатурите ще се оценяват ежемесечно. Прилагат се фиксирани ставки, както за пътуването, така и за престоя. Предвиждат се допълнителни стимули за ползване на екологосъобразен транспорт, покриване разходите на творци със специални нужди, разходите за визи и семейни добавки за хора с дете на възраст под 10 години. 

Инициативата може да бъде трамплин за кариерата на младите творци. Пътуването е ценен опит, който помага на младите хора да развият нови умения, а партньорствата и съвместните творчески продукции ще стимулират професионалното им развитие на международно равнище. Убедена съм, че „Културата движи Европа“ има потенциала да стане европейска история на успеха“, коментира още Мария Габриел.

Подробна информация за инициативата може да бъде намерена на следния уебсайт:

Culture Moves Europe: mobility for artists and professionals | Culture and Creativity (europa.eu)

Източник: Представителство на Европейската комисия в България