Чешка керамична изложба „Разказът“ ще бъде открита в Галерия „Серякова къща“ в Троян

Публикувано:
08:06ч / 13.10.2022г
Брой прочитания:
211
Брой коментари:
0

Изложбата с керамични обекти „Разказът“ ще бъде открита на 13 октомври в 18 часа в Галерия „Серякова къща“ в Троян. Проектът представя избрани творби на студенти от Ателието по керамика и порцелан на Висшето училище за приложно изкуство в Прага. Работите са създадени по проектна задача през летния семестър на 2021/2022 академична година, в рамките на която на студентите е възложено да си изберат конкретен артефакт от отворения депозиторий на Музея на приложното изкуство в Бърно, да идентифицират неговата история и да го отразят в своя собствена работа.

Чешките студенти са от класа на известния майстор на керамика и порцелан Милан Пекарж. Те пристигат в Троян, за да представят лично проекта си, но също така ще гостуват на Националното Училище за Приложни Изкуства „Професор Венко Колев“ – Троян, за да обменят опит, вдъхновения и различни похвати с младите керамици от троянската школа.

Събитието се организира от Чешкия център в София съвместно с Посолството на Чешката република в София, Община Троян, Галерия „Серякова къща“ и Националното училище за приложни изкуства „Професор Венко Колев“ – Троян в рамките на културната програма на Чешкото председателство на Съвета на ЕС (#CZPRES22).

В течение на целия семестър студентите от Висшето училище за приложно изкуство в Прага са се занимавали с историята на технологии, артефакти и конкретни автори. Същевременно връзката между всички работи е търсенето на ролята, която съответната история играе в процеса на реализация на творбата и възможностите за споделяне на наративи чрез предметите. Дали самите предмети са надарени със способността да „говорят“, или са по-скоро повърхностен екран, върху който се проектират интерпретативните рамки на съответната епоха?

Представените работи концептуално създават субективен разрез на историята на европейската керамична продукция. Откриваме творби, които са отглас на средновековни артефакти, традиционни начини за създаване на народна керамика и на първите порцеланови манифактури, както и на технологични феномени и съвременни автори.

Висшето училище за приложно изкуство (Vysoká škola uměleckoprůmyslová) в Прага (UMPRUM) e малко художествено училище, предлагащо качествено образование в областта на визуалните изкуства, архитектурата и дизайна. През изтеклите години успява да устои на натиска за инструментализация и икономизация на знанието. Целта на училището е не само подготовката на млади хора за художествена професия, но и възпитаването на независим изследователски и експериментаторски дух.

Културната програма на Чешкото председателство на Съвета на ЕС (#CZPRES22) под мотото „Европа като задача“

В периода на Чешкото председателство на Съвета на ЕС (#CZPRES) Чешкият център в София, като част от мрежата Чешки центрове, съвместно с Посолството на Чешката република в София е подготвил широка гама от дейности и събития, които да представят Чехия като модерна и динамична страна. Основната част от програмата е насочена към общото бъдеще на Европа и се основава на три тематични направления: иновации, устойчивост и креативност.

Чешката република избра за второто си председателство мотото „Европа като задача“/ Evropa jako úkol. Когато през 1996 г. чешкият президент Вацлав Хавел разсъждава върху бъдещето на нашия континент в речта си, озаглавена „Европа като задача“, при връчването на наградата „Карл Велики“, той подчертава, че задачите, които очакват Европа, заслужават внимателно и задълбочено осмисляне.

За организираните културни събития CZ PRES22 благодарим на всички, които ни подкрепят, начело с генералния партньор YETTEL, основния медиен партньор bTV Media Group, основните партньори: „Еуратек”, BTL, Renomia, партньорите: Rosslyn Central Park Hotel Sofia, „ВИНПРОМ – ТРОЯН“ АД, SOR Libchavy spol. s r.o. Company, Sozole Rose, Tierra Verde, Въпреки.com, Ломско пиво АД.

Повече информация за изложбата: https://sofia.czechcentres.cz/bg/program/pribeh-atelieru-keramiky-a-porcelanu-vysoke-skoly-umeleckoprumyslove-v-praze

Източник: Чешки център София