Лекция на колекционера Луис Басат в Експо Баня София

Публикувано:
17:46ч / 27.02.2018г
Брой прочитания:
117
Брой коментари:
0

Испанският колекционер от сефарадски произход и с български корени Луис Басат отново пристига в България, за да представи изложбата „Колекция Басат. Съвременно изкуство в Испания“. Ден преди откриването на впечатляващата изложба в Националната галерия-Двореца Експо Баня София е домакин на лекцията „Животът на един колекционер“ на Луис Басат. Известният рекламист ще се срещне с ценителите на художественото изкуство на 28 февруари 2018 г. от 18.00 ч., в Експо Баня София, изложбена зала Roca, на бул. Мария Луиза 16. Лекцията ще бъде на испански език с превод на български.

Организатори на събитието са Институт Сервантес, Посолството на Испания, Roca и в сътрудничество с Ogilvy и Sariev Contemporary.

Изложбата Колекция Басат. Съвременно изкуство в Испания  с творби на ключови за XX век артисти се открива на 1 март от 18.00ч. в Националната галерия, Двореца. Инициативата е основният принос на Испания към културната програма за председателството на България на Съвета на Европейския съюз.

Изложбата се осъществява с подкрепата на Рока България. Компанията приема за своя мисия да подпомага популяризирането и сближаването на културата и изкуството на Испания и България. В тази насока, Рока България традиционно подкрепя значими културни събития.

***

ЛУИС БАСАТ, един от най-големите испански рекламисти и колекционери

Роден е в Барселона на 6 октомври 1941 г. Дядо му е роден в Шумен, наследник на евреите, прогонени от Испания през 1492. Луис късно разбира за връзката си с България. От декември 2016 г. е удостоен от Министерството на външните работи на Република България да бъде посланик на добра воля.

Като малък мечтае да стане футболист, моряк или архитект. На 24 годишна възраст прочита Изповедите на един рекламист на Дейвид Огилви, книга, която определя призванието му и чертае една дълга траектория, за да го превърне в най-известния испански рекламист в света. На 25 години създава своята първа рекламна агенция. През 1975 г. основава рекламната агенция Басат & Асосиадос, днешната Басат Огилви (след прехвърляне на дялове в мултинационалната компания Ogilvy & Mather). Развива едни от най-известните световни марки, организира рекламната кампания за Олимпийските игри в Барселона през 1992 г., носител е на над 400 награди. През 2004 г. името му фигурира в списъка на Най-влиятелните мъже в рекламата. През 2006 г., когато навършва 65 години и се пенсионира, Басат Огилви е първа сред рекламните агенции в Испания.

КОЛЕКЦИЯ БАСАТ

В последите четиридесет години Луис Басат и съпругата му Кармен Ореляна създават Колекция Басат– един от най-представителните фондове с основни творби от историята на изкуството на XX век. От 1973 г. насам колекцията постоянно нараства с творби от международно признати артисти. Фондът разполага с над две хиляди образеца на живописта, скулптурата и графиката, които предлагат глобален поглед и върху каталунското и испанско изкуство от епохата след Гражданската война до наши дни. От 2009 г. седалището на колекцията е в Матарó, малко селище до Барселона, със споразумение между дружеството Музей за съвременно изкуство в Матаро и Колекция Басат. Намира се в сградата Нау Гауди, първият архитектурен проект на Антонио Гауди от 1883 г.

По повод изложбата Колекция Басат. Съвременно изкуство в Испания, Луис Басат споделя:

„Ако дядо ми, Самуел Басат, българин, роден на 19 март 1870 г. в Шумен (по онова време Шумла), можеше да види тази втора изложба на колекцията „Басат“ в Националната галерия в България, би се възгордял, че корените му са стигнали толкова далеч толкова години, след като той напуска родната си земя, за да се премести първо в Константинопол (сега Истанбул), където се е родил баща ми, и после в Барселона, където съм се родил аз. Затова бих искал да посветя тази изложба на паметта му – сега, на 148-ата година от рождението му в България.“

Roca

Roca е компания за дизайн, производство и търговия на продукти за баня, подови и стенни керамични облицовки, в услуга на секторите архитектура, строителство и интериорен дизайн. Създадена е през 1917 г., когато семейство Roca започва строеж на първата фабрика в Гава (Барселона). На стотната си годишнина, компанията има над 22,600 служители, 78 производствени предприятия и оперира в над 170 държави на пет континента.

www.bg.roca.com

Експо Баня София

Българската изложбената зала на Roca е част от световната верига изложбени центрове Roca, вдъхновени от една и съща идея – за приемственост и развитие, за традиция и иновация. През последните години Експо Баня София се утвърди като едно от предпочитаните алтернативни културни пространства в столицата. Това е некомерсиално пространство, в което е организирана постоянна експозиция от изделия за банята, създадени от именити световни дизайнери и студиа, с които работи компанията Roca. От своето откриване през 2007 г. изложбената зала на бул. Мария Луиза 16, се превърна в място за интересни и разнообразни срещи с родната и световна култура и изкуство. Залата е домакин на редица културни събития, изложби графика и живопис, фотоизложби, семинари, форуми за архитектура и дизайн, концерти, театрални представления, както и сцена за новаторски проекти.

Информация за събитията в изложбената зала Roca е публикувана на интернет страницата на Рока България и на страницата на Експо Баня София във фейсбук.

http://www.facebook.com/ExpoBathSofia