Литературна вечер с творби, писани в концлагера Терезин

Публикувано:
16:33ч / 02.02.2017г
Брой прочитания:
149
Брой коментари:
0

„Омразата е липса на фантазия“ бешe заглавието на литературната вечер, която се състоя на 1 февруари 2017 г., в Централна Софийска Синагога. На нея прозвучаха творби, създадени в концлагера Терезин през Втората световна война. Сред представените автори бяха Алис Херц-Зомер, Георг Кафка, Паул Арон Зандфорт, Лео Щраус, Виктор Улман и Илзе Вебер, които чрез писането са се откъсвали за миг от ежедневието и ужасите в затвора.

Произведенията бяха прочетени в оригинал на немски език като паралелно с това беше показван на големи екрани и преводът им на български, направен от ученици от пет софийски гимназии.

Събитието беше организирано от посолството на Германия в София със съдействието на Академия „Elysium – between two continents“ и организацията на евреите в България „Шалом“.

„Терористичните нападения от последните месеци и агресията във всичките й измерения ни демонстрират по ужасяващ начин, как омразата може да заслепи хората и какъв потенциал на насилие може да се разгърне от една деструктивна, незачитаща човешкото достойнство идеология. И към днешна дата произведенията на тези затворници ни дават увереност, че въпреки всичко спиралата от омраза, насилие и разрушение може да бъде прекъсната.“ – е написано в информацията за събитието, разпространена от Германското посолство.

Още снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

 

 

 

Източник: Посолство на Германия в София и www.evropawiorld.eu