Високо френско отличие за проф. д-р Иван Момчев

Публикувано:
14:12ч / 31.01.2017г
Брой прочитания:
547
Брой коментари:
0

На тържествена церемония в посолството на Франция в София Н. Пр. Ерик Льобедел, посланик на страната у нас, връчи отличието командор на ордена на Академичните палми на проф. д-р Иван Момчев, дългогодишен декан на Френския факултет към Техническия университет – София. Орденът е третото по значимост отличие във Франция след ордена на Почетния легион и ордена за заслуги. Създаден е през 1808 г. от Наполеон и има три степени. Първата степен е рицар, втората – офицер, третата, най-висока степен – командор. В света има малко носители на най-високата степен на ордена и проф. д-р Иван Момчев е един от тях.

Проф. д-р Иван Момчев е дългогодишен преподавател в областта на компютърните технологии. Има магистърски степени по „Kомпютърни системи“ (1974) и „Приложна математика“ (1975). Специализирал е в Холандия и Франция. Многократно е бил гост професор е в Университета на Екс-Марсилия, Франция, Технически университет на Грузия и Държавен университет на Грузия. Бил е ръководител катедра „Програмиране и компютърни технологии“ в Техническия университет – София продължение на 8 г. и декан на Френски факултет към същия университет.

„Събрали сме се днес, за да почетем една голяма фигура на франкофонията в университетите на България“ – каза Н.Пр. Ерик Льобедел в началото на словото си при връчването на отличието. Той припомни, че проф. Момчев през 1979 г. е защитил дисертация „Компютърни науки“ в Техническия университет – София и е бил директор по научните изследвания и преподавател в същия университет. Признание за академичния му принос е избирането му за председател на Общото събрание на университета за периода 2011-2015 г.

В словото си посланикът на Франция наблегна на ролята на проф. д-р Иван Момчев при създаването през 1993 г. и развитието в Техническия университет – София  на франкофонски филиал за компютърна техника и електротехника, прераснал по-късно във Франкофонски факултет за компютърна техника и електричество, на който професорът е бил декан в периода 2007-2016 г.

Н.Пр. г-н Льобедел подчерта, че успехът на Франкофонския факултет е пряко свързан с динамичността на проф. Момчев и способността му да установява трайно сътрудничество, особено с френските институции, като освен активността в рамките на Франкофонския факултет е постигнал признание и с изследователската си дейност, член е на няколко научни асоциации, участвал е в 30 изследователски проекта и е публикувал над 100 статии на български, английски и, разбира се, на френски език. Една от последните му инициативи е откритата през 2015 г. на ФАБЛАБ във Франкофонския факултет. Това е първата производствена лаборатория, създадена в българско висше учебно заведение.

„През 2003 г. вие получихте отличителните знаци на кавалер на ордена на Академичните палми. Днес възнаграждаваме вашия траен и непоколебим  ангажимент към развитието на високо равнище на техническото образование на френски език в български университет“– каза в заключение Н.Пр.Ерик Льобедел, посланик на Франция у нас, при удостояването на проф. д-р Иван Mомчев с отличието командор на ордена на Академичните палми.

Цялото слово на Н.Пр.Ерик Льобедел на френски език може да прочетете в рубриката Francophonie на сайта ни.

Още снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Още по темата в сайта ни:

Посланикът на Франция откри високотехнологична лаборатория