„Людмил Ангелов свири Шопен“ – втора част

Публикувано:
10:32ч / 20.11.2020г
Брой прочитания:
377
Брой коментари:
0

„Европейски музикален фестивал“ 2020 представя втората част от интеграла „Людмил Ангелов свири Шопен“ с Оркестъра на Класик ФМ радио, която ще се състои на 23 и 24 ноември 2020 в зала „България“ от 19:30 ч.  В програмата ще прозвучат три произведения за пиано и оркестър от великия полски композитор – Фантазия върху полски теми оп. 13,  Andante spianato et Grande polonaise brillante оп. 22, както и прекрасният Концерт №1 в ми минор, считан за един от най-забележителните романтични клавирни концерти. След изключителния успех на първата част от интеграла, състояла се през м. септември, сега Людмил Ангелов отново ще покаже своето блестящо майсторство и проникновена интерпретация на шопеновата музика. Той ще си партнира с опитните музиканти от Оркестъра на Класик ФМ радио, а на пулта ще гостува маестро Пьотр Сулковски – един от най-изявените млади полски диригенти. Събитията ще бъдат проведени при стриктно спазване на противоепидемичните мерки,  а капацитетът на залата е ограничен до 30%. Всички билети от 15 април 2020 – първоначално обявената дата за концерта, важат без заверка за 24 ноември. На касата на „Кантус Фирмус“  в зала „България“ и на www.ticketsbg.com могат да бъдат закупени билети за 23 ноември 2020.

С концертите на 23 и 24 ноември завършва 20-то юбилейно издание на „Европейски музикален фестивал“, организиран от агенция „Кантус Фирмус“. Форумът е част от Календара на културните събития на Столичната община, а съорганизатор е Министерството на културата. Партньори на интеграла „Людмил Ангелов свири Шопен“ са Полският институт и Софийската филхармония.

Людмил Ангелов гостува редовно на най-известните фестивали за музика на Шопен и е постоянен участник в журито на престижния Международен конкурс за пианисти „Шопен“ във Варшава. През 2011 г. той е удостоен с медал „Gloria Artis“ от Министерството на културата на Република Полша за изключителни заслуги към полската култура. Популярен в цяла Европа, САЩ, Южна Америка и Азия, пианистът е изнасял концерти с най-добрите български оркестри и с редица реномирани чуждестранни състави и диригенти. Има огромен репертоар с творби от всички епохи. Свирил е на сцената на престижни зали като Берлинската филхармония, „Музикферайн“ във Виена, „Концертгебау“ в Амстердам, „Плейел“ и „Гаво“ в Париж, „Линкълн Център“ в Ню Йорк, „Ла скала“ в Милано,  „Алте Опер“ във Франкфурт,  „Херкулес” в Мюнхен, BOZAR в Брюксел, KKL в Люцерн, Операта в Монте Карло, Цюрихската опера, „Аудиторио Насионал“ в Мадрид, залата на  Московската консерватория, Националната филхармония и Националната опера във Варшава, залата на KBS в Сеул и много други. През 2011 г. е удостоен със званието Почетен професор в НБУ, където работи с най-талантливите млади български пианисти.

Пьотр Сулковски е артистичен директор на Филхармонията на област Вармия и Мазурия в Североизточна Полша (Варминско-Мазурско войводство). Той има голям опит като оперен диригент, бил е диригент и художествен ръководител на Оперния театър в Краков (2006-2007), както и музикален директор на оперния фестивал „Wildwood“ в Литъл Рок, Арканзас. Съосновател е на Камерната опера в Краков, и е бил заместник-директор на Хора на Полското национално радио (2008-2009) и художествен ръководител на Симфоничния оркестър на Торун (2009-2011). Наред с това Пьотр Сулковски преподава в Музикалната академия в Краков и Музикалната академия в Бидгошч. Ръководи Оркестъра на Държавното музикално училище „Фр. Шопен“ в Краков, с който е осъществявал пътувания във Франция. Отличен е с редица награди, сред които „Статуетка на Св. Джеймс“ за заслуги в областта на културата (2012), медал „Gloria Artis“ на Министерството на културата на Република Полша (2014), „Статуя на Пегас от Вармия и Мазурия“ (2015), награда „Феликс Нововиейски“ за музикално изкуство (2017) и др.

Източник: Полски институт в София