„Люляковите момичета“ на Марта Хол Кели

Публикувано:
06:54ч / 30.09.2018г
Брой прочитания:
456
Брой коментари:
0

„Люляковите момичета” е разказ за три жени, жертви на най-ужасяващите фрагменти на миналото. Разказ, изцапан с пръст и опръскан с кръв. Ако го извадим от художествения контекст, вероятно ще заседне на гърлото ни, ще напълни със сълзи очите ни и няма да може да бъде довършен докрай. 1 септември 1939 г. Хитлер напада Полша. И никой не подозира колко голяма рана ще отвори в сърцето на Европа. Начало.

Керълайн Феридей. Светска дама, препълнена с вяра в доброто и хората. Доброволка във Френското консулство в Ню Йорк, откъдето неуморно изпраща колети за постоянно увеличаващия се брой осиротели френски деца. Съдбата я среща чаровен актьор от Бродуей на име Пол. Ражда се любов – чиста и неочаквана. Любовта побеждава всичко ще кажете? Но пипалата на Втората световна война се увиват около милиони човешки животи и любови, и в продължение на 6 години се оказват непобедими.

Каша Кузмерик. Тийнейджърка, която щастливо скита из полетата около Люблин със своите приятели. Войната я кара да порасне светкавично, против волята й. Защото войната не е за деца. Съпротивата въвлича Каша в редиците си и за миг, продължил колкото мигване на окото, тя, майка й и сестра й се озовават на път. Към Равенсбрюк. Кошмар, който е трудно да бъде сънуван, пък камо ли преживян.

Херта Оберхойзер. Дипломирана лекарка с чиста германска кръв, която мечтае за бляскава медицинска кариера. В свят, управляван от мъже и войници, това е твърде смела мечта. Обява за работа в лагер за превъзпитание на жени е нейният шанс да блесне. Цената обаче се оказва твърде висока.

В ума ни се запечатват образите на три жени от мастило. Лекарката в операционната зала на концентрационния лагер Равенсбрюк. Участва в играта на нацистка рулетка. Ще натисне ли и този път спусъка? Полякинята, която опитва да помогне на съпротивата. Дали това не са последните удари на сърцето й? Американката, принудена да се раздели с любимия. Колко голяма е пропастта между мира и войната?

Марта Хол Кели използва литературата, за да разкаже една съвсем истинска история от миналото. Керълайн Феридей и Херта Оберхойзер са реални исторически личности, а Каша е героиня, вдъхновена от историята на Нина Иванска – една от жените, върху които нацистите правят медицински експерименти в Равенсбрюк и наричат „зайци”. Благодарение на „Люляковите момичета” жертвите на този концентрационен лагер и на нацисткия режим се доближават до нас и се превръщат от статистика в болка.

Книгата на Марта Хол Кели е бестселър на Ню Йорк Таймс. Отзивите в Goodreads и Amazon са отлични. „Люляковите момичета” ни вдъхновяват с непрестанната си борба за свобода и справедливост и разцъфват в душите ни. Независимо от сезона.

Преводач на романа на български език е Галина Величкова. Откъс от него може да прочетете тук.

Източник: Издателство "Изток-Запад"