Виена откри център за разхлада в летните жеги

Публикувано:
14:52ч / 30.07.2022г
Брой прочитания:
349
Брой коментари:
0

Виенският Червен кръст отвори за пети път своя Център за разхлада в австрийската столица. В климатизираната стая, оборудвана с легла, всеки може да прекара няколко спокойни часа, докато тялото му се възстанови от топлинния стрес. Центърът е отворен и за домашни любимци.

© Kellner Holly Thomas

Необичайно високите температури през летните месеци, станаха често явление в цяла Европа. Високите температури през юли и август са рискови за здравето и живота на хората. Тъй като жегата е превзела и австрийската столица през последните дни, Виенският Червен кръст отвори за пета поредна година Център за разхлада в голям търговски център във Флоридсдорф. Входът в прохладното помещение, за да се спаси човек от жегата, е безплатен.

В Центъра посетителите могат да почетат или да подремнат. За всички има осигурена и безплатна вода, за да възстановят водния баланс в организма си. Разрешено е внасянето на напитки и храна. На това прохладно място са добре дошли и домашни любимци, тъй като животните също страдат от жегата. Служителите Центъра дават и съвети на посетителите кави са симптомите и как да се предпазят от топлинен или слънчев удар.

Освен това, за една от най-уязвимите групи в обществото, бездомните, са отворени девет климатизирани дневни центъра в целия град, където те могат не само да се разхладят и да получат вода, но и да вземат душ. Нещо повече, не се налага да оставят кучето си и извън сградата: четириногите също могат да влязат да се разхладят, а освен това им се предлага вода и храна.

Източник: Бюро за международни връзки на Община Виена в София