Малкият художник Иван и благотворителността

Публикувано:
07:20ч / 31.05.2021г
Брой прочитания:
321
Брой коментари:
0

Малките деца обичат да рисуват. За Иван Момчев, който след два месеца ще навърши 4 години, това е още по-естествено, защото расте в творческа среда. Негова майка е талантливата керамичка Михаела Кръстева-Сакаян, на чиито уникални скулптури от глина сме посветили цяла поредица публикации на сайта ни. Засега Иван не подражава на мама и не се занимава с ваятелство, затова пък обожава да работи с четка и бои.

„Той сам си казва кой цвят къде да бъде, разнася си ги на листа, сипва си сам нов и казва по някое време „готово“! – описва Михаела начина, по който рисува картините си малкият художник. Щом ги видите, от пръв поглед ще се убедите, че той има усет как да съчетава цветовете. Михаела не е от амбициозните майки, които държат да покажат на света, че детето им е вундеркинд, но намира картините му за интересни и затова е решила да ги сподели с повече хора.

Така стига до идеята да направи изложба с картини на Иван, които е рисувал през последните две години.

Когато го пита на шега какво ще прави с ТОЛКОВА МНОГО ПАРИ, като продаде картините си, той отговаря, че ще си купи дърво, ще даде на приятел, който има нужда от пари, и ще си купи „още едно куче“. Трябва да уточним, че семейството отдавна има куче на име Арда, което е било осиновено.

„Не мога да остана несъпричастна към тази негова идея и реших изложбата да бъде благотворителна!“ – казва Михаела. –

Идеята на малкия художник да използва парите от продадените си картини за благотворителност е напълно в духа, в който го възпитава неговата талантлива майка. Преди 3 години тя създаде във Фейсбук групата„Малки стъпки“, която е определила като „Виртуална трибуна с реални хора, която дава възможност да дарите, размените, потърсите и намерите!“ Откакто съществува, групата е помогнала на много хора в нужда. Помощта не се измерва с големи суми, но пък е особено полезна, когато е дошла в подходящия момент.

В тази група Михаела е споделила намеренията си за изложбата на Иван:

„С много, ама наистина с много емоция споделям с вас, че първата самостоятелна благотворителна изложба на Иван с над 30 картини ще е на 1 юни, Денят на детето, в Националния дворец на децата! (01.06.2021 НДД)
С парите от всички продадени картини ще закупим и дарим дръвчета на Софийска община и „Зелени системи“, ще дарим на дете с увреждания и ще помислим за нов космат член на семейството си (ние животните не си ги купуваме, осиновяваме си ги!)
Дръвчетата ще изберем според нуждите на общината и едно дърво ще запазим специално за Двореца на децата.
Детето в нужда, с което ще се запознаем, знам, че ще ни намери само!
Надявам се да се запознаем с повече деца, за да можем да помагаме и на тях дружно в групата в бъдеще!
Кучето ще е добре да го потърсим в приют! ❤️
Всеки, който усети идеята е добре дошъл!“
Картините на Иван ще бъдат изложени пред Националния ден на децата през целия ден на 1 юни. Ако не успеете да присъствате физически, ще можете да разгледате изложбата виртуално, защото Михаела обещава да ги качи онлайн във Фейсбук групата „Малки стъпки“.
Заслужава си обаче да видите на място какво е нарисувал почти 4-годишният Иван и да му пожелаете успех не само в творчеството, а и в благотворителността!
Гергина Дворецка

Източник: www.evropaworld.eu