„Малкият принц“ през погледа на трима унгарски творци

Публикувано:
13:18ч / 14.02.2018г
Брой прочитания:
528
Брой коментари:
0

Изложбата „Малкият принц“ включва три жанра на изкуството – графика на Дежьо Санто, фотография на Бела Бернолак и живопис на Антал Йозефка.  Тя бе открита на 13 февруари в Унгарския културен институт в София от директора на института г-жа Дьорди Димитров и Бела Бернолак, който освен че участва със свои творби в експозицията, е и неин съставител.

Дванайсет цитата от световноизвестната творба на Антоан дьо Сент-Екзюпери „Малкият принц“ са представени от тримата творци със средствата на визуалното изкуство.

В този случай не става дума за представяне в традиционния смисъл, изложбата изисква малко по-абстрактно мислене. Трябва да се гледа отвъд картините, да се потърси техния смисъл в днешния свят, в съвременното възприятие. Цитатите към изложените картини донякъде помагат за разбирането им. „Смятам, че това произведение носи различни послания за всяко поколение, всеки съвременен човек тълкува по различен начин написаната едва ли не като приказка творба.“ (Бела Бернолак)

Интересно е да се види как по свой начин всеки от тримата творци е дал своя трактовка на един и същ цитат от книгата.

Първата изложба „Малкият принц” е открита през лятото на 2016 г. в културния център „Полгар Центрум” в будапещенския квартал Уйпеща и е посетена от много ученици.

В Унгарския културен институт в София може да я посетите до 2 март 2018 г.

Повече снимки от откриването на изложбата може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: Унгарския културен институт