Маратон по четене на френски език

Публикувано:
17:18ч / 19.03.2017г
Брой прочитания:
701
Брой коментари:
0

За пореден път в месеца на Франкофонията Франкофонският регионален център за Централна и Източна Европа (CREFECO), организира маратон по четене на френски език. На 18 март от 12,30 до 15,30 ч. в литературен клуб „Перото“ беше романът „Тялото на майка ми“ от тунизийската писателка Фавзия Зуари, който е отличен с Наградата на петте континента на Франкофонията за 2016 г. Четенето откри доц. д-р Рени Йотова, ръководител на CREFECO. В маратона се включиха по скайп и двама от доброволците, работили в CREFECO през предишни години и станали истински приятели на България – Едуар Хинви от Бенин и Нуртин Михаринавалунцу от Мадагаскар. На снимката към публикацията, освен доц. д-р Рени Йотова и Едуар – на екрана, са Маргарита Топлийска, учителка по френски език във френската гимназия „Ламартин“, София, и Абдул-Ахмед Танга от Бенин, студент във Висшето франкофонско училище за администрация и управление (ESFAM). Самият той е млад писател, който вече има издадена книга.

Авторката, чийто роман беше четен по време на маратона по френски език, Фавзия Зуари, родена в Кеф, Тунис, е писателка и журналистка, доктор по френска литература и сравнително литературознание в Сорбоната. Живее в Париж от 1979 г. насам. Работила е в Института за арабския свят на различни позиции, включително и като редактор на списанието Qantara1, преди през 1996 г. да стане журналистка в седмичника Jeune Afrique. Участвала е в много телевизионни и  радиопредавания по темата за развитието на арабските страни.

Повече за авторката и за участниците в софийския маратон по четене на романа й „Тялото на майка ми“ може да номерите тук.

Още снимки от събитието има на страницата на фондация „Европа исветът“ във Фейсбук.

 

Източник: www.evropaworld.eu