Дискусия за бъдещето на Европа и българското председателство на ЕС

Публикувано:
15:45ч / 19.03.2017г
Брой прочитания:
252
Брой коментари:
0

Представителство на Европейската комисия в България, ПанЕвропа България и Дипломатическият институт към МВнР организираха публична дискусия на тема „Бъдещето на Европа и българското председателство на ЕС“ с участието на министър-председателя на Република България проф. Огнян Герджиков и Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България. Събитието се състоя на 16 март 2017 г. в зала „Средец“, София Хотел Балкан.

В рамките на дискусията министър-председателят представи вижданията си за Бялата книга, която беше обявена от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на 1 март 2017 г. Документът включва пет от възможните сценарии за бъдещето на Европа, които ще бъдат подложени на дебат във всяка държава-членка на ЕС. Цялото изказване на проф.Герджиков може да прочетете тук.

В дискусията взеха участие Деница Златева, заместник министър-председател по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС-2018, проф. Ингрид Шикова, преподавател по политики на ЕС в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Илия Лингорски, президент на Европейски институт за стратегии и анализи, и Стефан Радов, студент по „Европеистика“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Водеща Беше Гергана Паси, президент на Сдружение „ПанЕвропа – България”.

Свои виждания по обсъжданите теми сподели Меглена Кунева, която отговаряше за подготовката на българското председателство на ЕС в предходното правителство. Според нея, петте сценария за бъдещето на Европа, заложени в Бялата книга, трябва да бъдат разгледани във всяко българско министерство, което да излезе с виждания по тях.

Оригинална идея предложи президентът на Българската федерация по шахмат Силвио Данаилов във връзка с програмата на председателството ни – началото му да бъде дадено с шахматно състезание между световния шампион по шах Веселин Топалов и 27-те еврокомисари. По този начин бихме припомнили мястото на България в шахмата, защото от 19 световни шампиони по шах един е българин и това е Веселин Топалов.

В дискусията за бъдещето на Европейския съюз се включиха посланиците на Ирландия и на Украина у нас, Н.Пр. Майкъл Форбс и Н.Пр. Микола Балтаджи.

По отношение на предстоящото българско председателство единодушно беше мнението, че екипът, натоварен с подготовката му, не бива да бъде драстично променян при съставянето на ново правителство.

Още снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във фейсбук.

 

Източник: Представителство на Европейската комисия в българия и www.evropaworld.eu