Мароканската сватба

Публикувано:
17:39ч / 30.01.2019г
Брой прочитания:
882
Брой коментари:
0

Женитбата е една от най-важните стъпки в живота на всеки мъж и жена в Мароко. Това е и най-престижното събитие, тъй като подчертава красотата на жената и единството на семейството.

Въпреки все по-голямата модернизация на Мароко, за младите хора сватбата остава символ на културните традиции на предците. Младоженците се стремят да увековечат обичаите чрез сватби, достойни за приказките на Ориента.

В града мароканската сватба е голямо събитие: зала за партита, оркестър, кетъринг, който осигурява вечерята за над сто гости – от близките на двете семейства до семействата на приятелите. В селските райони цялото село се мобилизира и проявява солидарност при организирането на сватбеното тържество.

Целта на мароканската сватба не е да покаже ранга или социалния престиж на младоженците. Тя е една възможност да се съберат в момент на радост и съпричастност семействата, които често са много големи.

Някога мароканската сватба е продължавала цяла седмица, а днес –  три дни. Преди това обаче се правят редица ритуали, включително пречистване на жената. Тя отива в хамама (традиционната баня), придружена от близки жени, които пеят религиозни песни и я завеждат в последната стая на хамама, осветена от свещи и окадена с тамян, наречен уд. Там бъдещата младоженка се измива, включително и с мляко, за да се пречисти.

По традиция по време на церемонията булката сменяла седем тоалета, после броят им е намален на пет. Това са такчита и кафтани. Кафтанът се състои от една дреха, а такчита – от два кафтана един над друг, пристегнати с позлатен колан, който се използва от 80-те години на миналия век. Отначало булката влиза с бяла такчита, символ на чистота. Следват: зелен кафтан, докато се полага къната, и такчита, характерна за родното място на булката. В края на церемонията булката се появява в типичната западна бяла рокля. Всички тези дрехи дават възможност да се подчертаят достойнствата на булката.

Продължителност на сватбената церемония

Най-после настъпват трите сватбени дни. През първия ден двете семейства на младоженците се срещат в дома на булката. По време на тази среща брачният договор е уточнен в присъствието на „адул“ (официален религиозен представител). На втория ден семействата се срещат при близките на младоженеца, в тесен кръг.

Третият ден е най-важният, тъй като тогава е голямата церемония. В повечето случаи сватбата продължава от 21 часа до зазоряване. Младоженците са като крал и кралица: всичко се прави така, че да са в центъра на вниманието. Те сядат на трон, поставен на сцена, която се вижда от гостите в цялата зала.

Впрочем, в различни моменти от сватбеното тържество вечерта, булката и младоженецът, седнали в два отделни трона от декорирано дърво, са носени на ръце от присъстващи на празника мъже. Носачите танцуват в ритъма на музиката, която звучи в залата, докато гостите танцуват около булката и младоженеца, като им хвърлят листенца от рози.

Церемонията продължава до зори, като се редуват танци, музика и ритуали. Тя се спазва стриктно, благодарение на жените, които се наричат: „негафати“ или „сватовници“, типични за мароканската сватба. Тези сватовници са като церемониалмайстори. Обикновено те са пет на брой, като една от тях има водеща роля. Те се грижат за доброто протичане на сватбата и за спазването на традициите и ритуалите. По този начин „негафатите“ са крайъгълният камък на всяка успешна мароканска сватба. Те са тези, които обличат булката при многобройните смени на облеклата й по време на тържеството и й нанасят къна на ръцете.

С други думи, мароканската сватба е важно събитие, колоритно и магично. Булката и младоженецът за една вечер попадат в приказка от „1001 нощ“. Тази приказка обаче често включва доста солиден бюджет и много прецизна организация.

“       “      “

Към информацията, която ни предостави посолството на Кралство Мароко, ще добавим, че на 19 и 20 януари 2019 г. на поредното годишно сватбено изложение  Balkanica Wedding & Honeymoon Expo в София за първи път бяха представени марокански сватбени костюми с любезното съдействие на посолството на Кралство Мароко в България. Посетителите видяха уникални ръчно изработени сватбени кафтани, съчетани с бижута и се докоснаха до културата и традициите на тази красива страна.

Повече снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Публикацията може да прочетете и на френски език в рубриката Francophonie на сайта ни.

Източник: Посолство на Кралство Мароко в София