Мароканският филм „Фадма“ на фестивала Sofia Menar 2018

Публикувано:
18:02ч / 20.01.2018г
Брой прочитания:
437
Брой коментари:
0

С филма „Фадма“ на режисьора Ахмед Ел Маануни беше отбелязана мароканската вечер на кинофестивала Sofia Menar 2018 в Дома на киното на 17 януари. Филмът бе представен лично от Н.Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко у нас.

Fadma-filmГлавнага героиня работи като екскурзовод на прочутия прощад Джемаа eл-Фна в Маракеш. Познатите й я наричат „Жена и половина“ и тя напълно заслужава това определение, защото сама е отгледала двамата си сина Ахмед и Карим. Единият от години живее във Франция, има там семейство и преуспяващ бизнес. Другият е артистична натура и все още се лута в живота, не е успял да намери мястото си.  Неясно предчувствие за надвиснала опасност над големият й син кара Фадма да замине за Франция. На пръв поглед причини за безпокойство няма: синът й е зает с бизнеса си, снахата – французойка – се отнася с искрена обич и топлота към майката на съпруга си. Единственият проблем е поведението на внучката, тийнейджърката Жюли-Айша. Причината за конфликтите между момичето и неговите родители е не само трудната му възраст, а и кризата на идентичността. Жюли-Айша се срамува от арабските си корени, не желае никой да я приема за арабка. „Обичаш да слушаш мароканска музика, но не си научил дъщеря си да я обича“ – с горчивина упреква сина си възрастната жена.

С много такт и безкрайна любов Фадма успява да спечели сърцето на внучката си и се превръща в нейна първа приятелка. Филмът може да послужи като урок по общуване между поколенията, по преодоляване на преградите в умовете и душите.

Оказва се, че лошото предчувствие не е излъгало майчиното сърце. Бизнесът на сина й във Франция наистина е пред провал, както се случва нерядко в наши дни. Едно проспериращо някога производство в даден момент се оказва нерентабилно. Цели процъфтяващи промишлени градове се превръщат в призраци с опустели сгради. Тази реалност също е показана откровено във филма.

На фона на изоставения от жителите си европейски град, картините от Мароко привличат със своята красота  и свежест.

В крайна сметка, филмът завършва с хепи енд. Това не е нещо необикновено, когато се разказва една история. Изненада обаче има и тя се състои в това, че причина за щастливата развръзка е герой, от когото най-малко сме очаквали да стане опора за цялото семейство.

Филмът е показан в Мароко в началото на миналата година и веднага печели награда на националния филмов фестивал в Танжер. Избран е с него да бъде открит международният фестивал в Монреал „Vues d’Afrique“ на 14 април 2017 г.

Много силни роли правят Фадела Бенмуса като Фадма, актьорът ЕКО – като артистичния син Карим, Инес Аром като внучката Жюли-Айша.

Пропусналите прожекцията в Дома на киното, могат да видят „Фадма“ на 22 януари, понеделник, в Културен център G8 от 20 ч., както и на 24 януари в Евро Синема от 18:45 ч.

Другият марокански филм в програмата на кинофестивала Sofia Menar 2018 е „Сладък дъжд“ на режисьора Хаким Белабес. Той беше прожектиран на 18 януари в Културен център G8, предстои и втора прожекция – на 21 януари, неделя, от 19:30 ч. в Евро Синема.

 

Източник: Посолство на кралство Мароко в Бъл