Азербайджанската вечер на фестивала Sofia Menar 2018

Публикувано:
18:05ч / 22.01.2018г
Брой прочитания:
252
Брой коментари:
0

През тази година Азербайджан участва в кинофестивала Sofia Menar с филма “Градината с наровете”, режисиран от Илгар Наджаф. Първата му прожекция беше в Дома на киното на 18 януари, когато се състоя азербайджанската вечер на фестивала.

В словото си преди прожекцията Н.Пр. д-р Наргиз Гурбанова, посланик на страната у нас, отбеляза, че 2018 е забележителна с няколкото годишнини в историята на Азербайджан:

„Тази година с гордост отбелязваме 100-годишнината от създаването на Азербайджанската демократична република (АДР), първата демократична светска парламентарна република в ислямския Изток, 110-годишнината от представянето на азербайджанската опера “Лейли и Меджун”, първата опера в мюсюлманския свят, 145-годишнината на азербайджанския театър, както и 120-годишнината на азербайджанската кинематография. Въпреки че тази година Посолството ще има честта да отбелязва тези годишнини с редица събития в партньорство с българските партньори, се радвам, че нашето участие в Sofia MENAR Film Festival е първото в рамките на целогодишните празненства“ – каза Н.Пр. д-р Наргиз Гурбанова.

Тя обръна внимание на факта, че през годините на съществуването си, Азербайджанската кинематография е произвела много игрални, документални и анимационни филми, които са оценени не само от местната публика, а и от чуждестранните кинолюбители.

„През 1935 г. режисьорите Борис Барнет и Самед Марданов снимат първия звуков филм в страната „На брега на синьото море“ По-късно този филм беше включен в списъка на най-добрите филми на световното кино според проучване, извършено сред най-влиятелните филмови критици, за отгбелязването на 100-годишнината на световното кино. Забележително е, че миналата година 13 азербайджански филма бяха прожектирани на 38 международни филмови фестивали в 20 държави по света и спечелиха 20 награди“ – добави посланичката на Азербайджан у нас.

След това тя представи накратко филма “Градината с наровете”, който е съвместна продукция на филмовото студио “Азербайджанфилм” и филмовата компания “Бута Филм” с покрепата на Министерството на културата и туризма на Азербайджан. Това е семейна драма, представена на живописния фон на семейна градина. Той разказва за възвръщането у дома на блудния син. Сценарият на филма, чиято световна премиера се състоя в Карлови Вари на фестивала “Изток и Запад”, е написан от Асиф Рустамов, Илгар Наджаф и германския сценарист Ролоф Ян Миннебоо, въз основа на пиесата “Вишнева градина” на Антон Чехов.

„Филмът беше прожектиран на 21-ия естонски Филмов фестивал „Черни нощи“ в Талин, Азиатския световен филмов фестивал в Лос Анжелис, САЩ, и 7-мия международен филмов фестивал в Малатия, където спечели награда “Най-добър филм”. Също така, “Градината с наровете” беше сред номинираните кандидати за получаване на награда на 11-тия “Asia Pacific Screen Awards” в Австралия и получи награда на 13-тия Евразийски международен филмов фестивал в Казахстан.

Забележително е, че “Градината с наровете” бе избран да бъде официално прожектиран при представянето на Азербайджан за наградата “Оскар”. Филмът бе номиниран в категория “Най-добър филм на чужд език” на деветдесетата церемония по връчване на филмови награди.“

След азербайджанската вечер в Дома на киното филмът беше прожектиран на 21 януари. Другите прожекции на “Градината с наровете” ще се състоят на 25 и 29 януари в Евро Синема и Културния център “G8”.

Източник: Посолство на Азербайджан в българия