Мечтата на Маестро Диомов се сбъдна в Музикалния театър

Публикувано:
18:11ч / 13.04.2024г
Брой прочитания:
199
Брой коментари:
0


Какво още може да иска един прочут композитор, написал над 500 песни, много от които се знаят наизуст от няколко поколения българи? Както призна Маестро Стефан Диомов на пресконференция в Музикалния театър на 12 април 2024 г., мечтата му е била по неговите хитове да се направи мюзикъл. И сега тази мечта е напът да се осъществи. На 20 и 21 април т. г. предстои премиерата на новия мюзикъл „Здравей! Как си, приятелю?“.
В пресконференцията заедно с Маестрото участваха основните фигури от творческия екип – директорът на Музикалния театър Еделина Кънева, която е дала идеята за това начинание, композиторът и диригент-постановчик Георги Милтиядов, авторът на либретото Юрий Дачев ш режисьорът Камен Воденичаров, а също така и поетът Иван Ненков, автор на над 20 текста на песни на Стефан Диомов. Както стана ясно, в спектакъла ще звучат само 23 хита на прочутия бургаски песнописец. Мюзикълът обаче няма да е просто един концерт – той има свой драматургичен сюжет, за което се е погрижил авторът на либретото Юрий Дачев, познат като преподавател в НАТФИЗ, сценарист, драматург и водещ на предаване по въпросите на културата в БНТ. Той разкри, че действието се развива в Морската градина в Бургас, където в две различни заведения се събират абитуриенти и приятели от един випуск, завършили училище преди много години. А според режисьора Камен Воденичаров мюзикълът е едно обяснение в любов към поколението на нашите родители. С кастинг са подбрани както утвърдени, така и по-млади изпълнители от трупата на Музикалния театър.
Участниците в творческия екип предупредиха, че спектакълът е създаден само за месец и половина, след като са се събрали на една маса на 1 март, и че многочасовите репетиции продължават да се водят и на трите сцени на Музикалния театър. Аз поемам цялата отговорност, ако нещо се обърка, декларира режисьорът Камен Воденичаров. Опитният Маестро Диомов обаче вдъхна кураж на по-младите си колеги, като изтъкна, че в този жанр често стават фалове, но постепенно нещата улягат.
Макар „Здравей! Как си, приятелю“ да е вдъхновен от хитовете на прочутия композитор, той е напълно оригинално произведение. Тези песни досега никога не са виждали изцяло симфоничен звук, коментира Милтиядов, който освен диригент-постановчик е оркестратор и аранжор. Мюзикълът има специално написана увертюра, съдържаща мотиви от някои от шлагерите на Диомов. Освен това някои от песните ще звучат по съвсем различен начин. „Добър ден, море“ например ще се пее акапела (без оркестров съпровод), и то на девет гласа. Милтиядов заяви, че в България той познава най-добре творчеството на Диомов. Младият диригент-постановчик участвал още като дете в трупа, за която прочутият композитор е писал песни. Освен това той е работил с всички изпълнители на хитовете на Маестрото – Ваня Костова и „Тоника СВ“, Тони Димитрова, Пламен Ставрев, Дани Огнянов, Боян Михайлов, „Петте сезона“.
За двата премиерни спектакъла са продадени по над 500 билета, съобщи директорът на Музикалния театър Еделина Кънева. До края на сезона предстоят още много представления, а се очаква „Здравей! Как си, приятелю?“ да има дълъг сценичен живот. От цялата страна има покани за гостуване на мюзикъла през лятото, включително и от кмета на Бургас. Евентуалното турне в крайморския град ще е голямо изпитание, гъй като още не е ясно къде ще се играе спектакълът. Еделина Кънева допълни, че освен в Музикалния театър, „Здравей! Как си, приятелю?“ ще може да се види и чуе на откритата сцена във Военната академия „Георги Раковски“, както и на фестивала „Аполония“ през септември.
Владимир Дворецки

Подробен фоторепортаж от пресконференцията в Музикалния театър на 12 април 2024 г. тук.


Още по гемага:

Мюзикълът „Здравей! Как си, приятелю? – вдъхновен от песните на Стефан Диомов

Светлото момиче Тони Димитрова с грандиозен концерт в НДК за рождения си ден

Източник: www.evropaworld.eu