Мерилин – звездата на изложбата “American Art” в Галерия Vivacom

Публикувано:
16:09ч / 24.03.2023г
Брой прочитания:
140
Брой коментари:
0

Не е необходимо да прекосим океана, за да се запознаем с духа на изкуството на САЩ. Една добра представа можем да получим и като посетим изложбата “American Art” в Галерия Vivacom Art Hall Oborishte 5. Там са показани творби от световноизвестни американски и български художници. Основната част от експозицията е посветена на поп арта, като звездата на изложбата е поп иконата Мерилин Монро. Тя се появява и в добре известните ситопечатни произведения на Анди Уорхол, в подобна творба на Мистър Брейнуош (предполагаемото алтер его на Банкси), и дори изобразена като съветска космонавтка от Евгени Йонов.

Култовата блондинка обаче не е единственият архетипен американски културен образ, присъстващ в изложбата. В нея има множество вариации на тема доларови банкноти (пак на Евгени Йонов) и монети на Хубен Черкелов, присъства Мики Маус (Дон Кен и пак Евгени Йонов), Спайдърмен на Мистър Брейнуош, както и герои от уестърни, пресъздадени от Стивън Уилсън.

Произведенията в стил поп арт може да дадат на посетителите идеи да селфита автошаржове.

Любителите на „сериозното“ изкуство ще открият графики на Вилем де Конинг – нидерландски художник, постигнал творческия си връх в САЩ, както и рисунки от проекти на Кристо и Жан-Клод, реализирани в Калифорния и Ню Йорк.

Потапянето в глъбините на американския поп арт се отрази благоприятно на посетителите при откриването на изложбата на 23 март. Освен обичайните културтрегери и софийски любители на изкуството, този път там можеше да се види дружелюбно куче, както и едно бебе годиначе, което пълзеше по пода.

Приятната експозиция може да бъде разгледана до 15 април.

Ако имате повече пари, може да ги вложите в някой от експонатите, защото те се продават.

Гергина и Владимир Дворецки

Фотоалбум от откриването на изложбата може да разгледате тук.

По-подробна информация за авторите има на сайта на галерията.

 

 

Източник: www.evropaworld.eu