Мерки срещу кризата – позицията на работодателите

Публикувано:
13:32ч / 18.03.2020г
Брой прочитания:
320
Брой коментари:
0

Във времето на криза, предизвикана от пандемията на коронавируса, която поставя под заплаха не само човешки животи, но и икономиките на страните по света, представители на българските работодателски организации изразиха своята позиция.

На спешната среща, свикана от президента Румен Радев с представители на бизнеса, председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов заяви:

„Ясно е, че е необходимо съкращаване на сроковете в държавната администрация и по-бързо обслужване. Ясно е че добре ще се отрази на фирмите едно удължаване на сроковете за изпълнение на техните задължения в тази ситуация. Сега още не се чувства, но само след месец ще се почувства много сериозно.

По документите, които се заверяват в БТПП е видно, че в момента има много сериозен застой на износа. Ние сме осигурили и ще осигурим независимо от ситуацията обслужване на фирмите, защото без документи няма как да се движат стоките. Още от 2014 година сме сертифицирали и регистъра и документацията, която се издава да може по електронен път да става и се надяваме фирмите да се възползват по ефективно и да не идват на място. Независимо от това ще осигурим обслужване и в 28-те града, където имаме офиси на Палатата.

Много е важно функционирането на транспортните коридори, за да се отиде и по-нататък.  Ще кажа, че мислим и затова фирмите да използват знанията, уменията възможностите на работниците и служителите. Сега е моментът да се използват дистанционни форми, това не изисква никакви контакти. Фирмите, които имат стоки за продан, могат да въведат информацията в продуктовия каталог на GS1 България, който е на разположение от две години, но върви бавно работата, сега е добре да се използва. Това означава излизане на световните електронни пазари и възможност в непродължителни срокове за компенсиране загубите, които ще претърпят от директната търговия.“

Снимките към тази публикация са от участието на председателя на БТПП Цветан Симеонов в предаването „Още от деня“ по БНТ 1 с водеща Надя Обретенова на 17 март 2020 г.

Интервюто в предаването може да видите тук:

https://www.bcci.bg/news/16933

Източник: БТПП