Мерки в Испания във връзка с COVID-19

Публикувано:
10:14ч / 31.03.2020г
Брой прочитания:
120
Брой коментари:
0

Кризата с COVID-19 се превърна в глобална пандемия, не познава граници и засегна всички държави, превръщайки се в международно явление. Кризата засяга не само здравеопазването, но и икономиката и изисква сътрудничеството и солидарността на всички държави – членки и глобален отговор. В борбата с пандемията правителството на Испания подкрепя решенията и препоръките на СЗО и призовава за изпълнение на препоръките ѝ.

В този смисъл, на 25 март т. г. правителството на Испания поиска от Конгреса на депутатите удължаване срока на извънредното положение до 11 април т. г. Също така – като продължение на обявените на 14 март т. г. мерки, на 29 март т. г. при обявяването на извънредното положение правителството на Испания одобри спирането на всички икономически дейности, които не са от първа необходимост, до 9 април т. г. За целта е одобрен платен отпуск за всички служители, наети в такива дейности, като подлежи на възстановяване.

Тези мерки са в унисон с одобрените през последните дни от другите европейски държави и международни организации с цел ограничаване на движението на населението и влиянието му върху икономиката в контекста на борбата с COVID-19.

 

Източник: Посолство на Испания в България