Международен ден на йога в България 2021

Публикувано:
07:25ч / 20.06.2021г
Брой прочитания:
355
Брой коментари:
0

За седма поредна година в България се чества Международния ден на йога.

На 11 декември 2014 г. Общото събрание на ООН прие с абсолютно мнозинство резолюция, по силата на която 21 юни  – денят на лятното слънцестоене, става Международен ден на йога. Предложението бе изразено за първи път официално от министър-председателя на Индия Шри Нарендра Моди, който  в обръщението си към световната общественост отбеляза: „Йога въплъщава единението на тялото и ума, на мисълта и действието, на ограничението и удовлетворението; йога е хармонията между човека и природата, и сама по себе си е холистичен подход към здравето и благоденствието.” Тогавашния Генерален секретар на ООН Бан Ки Мун приветства това решение като подчерта, че: “обявявайки 21 юни за Международен ден на йога, Общото събрание обърна внимание на всестранната полза от тази древна практика за здравето и благополучието в нашия модерен свят”. А в края на 2016 г. ЮНЕСКО добави йога в списъка на нематериалното културно наследство на човечеството.

Йога като система от знания има неимоверно дълга история, която сама по себе си заслужава щателно и детайлно изучване, особено предвид доказаната научна природа на този феномен. Хронологията, базирана на артефакти показва, че йога съществува от дълбока древност – от преди около 5 000 години, в лоното на Индската цивилизация. Хилядолетните знаниятa по йога са фиксирани както в писмени текстове, така и се предават устно от учител на ученик в без прекъсване във времето и до днес. От началото на миналия век научните постижения в йога биват припознати и навлизат във фокуса на научните изследвания и познания на редица съвременни науки като психология, логика, различните дялове на съвременината медицина, физика, биохимия и др.

Причината светът да припознава йога като изключителна ценност на общочовешката култура се корени в дълбините на знанието и познанието за човека и неговото естествено, природосъобразно себеосъществяване посредством добре разработени от хилядолетия практики за тялото, ума, интелекта и битийността на съзнанието. Признанието на йога се базира и на факта, че в съвремения свят йога се практикува масово достъпно и общоприето в различните общества, при това не само като средство против, но като абсолютна алтернатива на стресовия начин на живот и на естествената природна податливост на човека към стреса като цяло. И най-незначителното постижение в практикуването на йога дарява човека с вътрешен покой, по-добро здраве, по-хармонични отношения с околния свят, по-добри физически и интелектуални умения, по-голяма трудоспособност, умение за по-успешно преодоляване на трудности от всякакъв характер, позитивизъм, вътрешна радост и стабилност, и много други екзистенциални качества, осигуряващи развитие, удовлетворение и благоденствие на личността.
Идеята за празнуване на Международния ден на йога не само в София, но и в други градове на България, възниква още в процеса на подготовката на първия Международен ден на йога през 2015г., когато спонтанно се присъединява Пловдивския културен институт и започва да организира синхронно честване в своя град. Този пример бива последван с непринуден ентусиазъм от школите и практиците по йога в редица други градове. Така, едновременно и координирано с празника в Националния дворец на културата, на 21 юни 2015г. събитието се осъществява успешно и в градовете Пловдив, Свиленград, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново, Габрово и Перник. През годините броят на участващите градове се увеличава, присъединяват се и някои села.  Тази година Международния ден на йога се празнува в 43 населени места в България, сред които са най-големите градове – София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново, Плевен и др., редица по-малки градове и пет села.

Централното събитие на МДЙ в България и тази година ще се състои в София на 20 юни  от 17:00 ч. до 20:00ч. пред Националният дворец на културата. И тази година организаторите предлагат разнообразна програма от йога практики, но на открито и за по-кратко време поради спазване на противоепидемични мерки. Входът е свободен за всички  заинтересовани от даровете на йога и желаещи лично да опитат показваните практики.

Едновременно с това школите по йога както в София, така и в цялата страна, ще отбележат празника по свой специфичен начин със събития, продължаващи през целия месец юни, като голяма част от тях ще бъдат онлайн. Те ще могат да бъдат гледани на фейсбук и на уебстраницата на Международния ден на йога – България.

Честванията на Международният ден на йога в България се осъществяват под патронажа на посланика на Република Индия Н. Пр. г-н Санджай Рана. Събитието се организира от посолството на Република Индия в сътрудничество и с прякото участие на редица правителствени и неправителствени организации -Българска федерация по йога, Българска йога асоциация, фондация “Изкуството да живееш” – България,  Асоциация “Индия”, Индологическа фондация “Изток-Запад”, и с активното участие на всички широко представени школи по йога и десетки йога-клубове в България.

Източник: www.evropaworld.eu