Впечатляваща премиера на „Магията Виетнам“ от Къдринка Къдринова

Публикувано:
08:40ч / 20.06.2021г
Брой прочитания:
751
Брой коментари:
0

Пред многобройна публика журналистката и писателка Къдринка Къдринова, отговорен редактор на сайта на СБЖ и коментатор на сайта „Барикада”, представи новата си книга „Магията Виетнам” на 17 юни т.г. в клуб „Журналист“ на СБЖ. Събитието и авторката бяха уважени от четирима посланици – Н. Пр. Доан Туан Лин, посланик на Виетнам; Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан, посланик на Куба; Н. Пр. Ахмед Ал-Мадбух, посланик на Държавата Палестина и доайен на дипломатическия корпус; Н. Пр. Алфредо Атанасоф, посланик на Аржентина. Всички те поздравиха сърдечно Къдринова за новата й книга. Присъстваха много уважавани журналисти, университетски преподаватели, общественици, представители на виетнамската общност у нас, български приятели на Виетнам.

Специални поздравления получи авторката от вицепрезидентката Илияна Йотова. Те бяха поднесени от нейната сътрудничка и известна журналистка Милена Димитрова.

Към присъстващите се обърна председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова. Тя сподели радостта си от новата книга и общо от професионалните успехи на Къдринка, с която я свързва не само работата, но и лично приятелство. Тя припомни как още преди много години е препоръчала на виетнамското посолство именно Къдринова като подходящия журналист за организираното по онова време опознавателно пътуване из Виетнам – и така всъщнст е спомогнала за трайното й ангажиране оттогава насам с виетнамската тема.

Къдринова е посещавала Виетнам вече пет пъти – през 2006, 2009, 2010, 2014 и 2017 г., отразявайки важни събития от живота на страната и разказвайки за многобройните български възпитаници там. Тя е авторка на стотици публикации с виетнамска тематика, излизали през годините в различни медии, а също и на книгата „Виетнам – феникс и дракон” (издание на български – 2009 г., издание на английски – 2010 г.).

През 2010 г. Къдринка Къдринова бе удостоена и с виетнамския Орден „Дружба” за журналистическата си работа, свързана с тази страна, като отличието й бе връчено от вицепрезидентката Нгуен Тхи Зоан, която е българска възпитаничка.

Сегашната нова книга на Къдринка „Магията Виетнам” е своеобразно продължение на „Виетнам – феникс и дракон”, но е в почти двоен обем – над 300 страници. Представя обширна панорама на историята и развитието на Виетнам, на двустранните ни отношения и на личните впечатления на авторката, събрани през петте й гостувания в тази вълнуваща страна в Югоизточна Азия. Разказва и за голямото българско съкровище във Виетнам – около 30-те хиляди наши възпитаници там, които са съхранили огромната си обич към нашата страна и са живият мост между народите и страните ни.

„Магията Виетнам“ е посветена на няколко важни юбилея, отбелязани през 2020 г. – 70 г. от установяването на дипломатически отношения между България и Виетнам, 45 г. от победата на Виетнам във войната за национално освобождение и обединение против чуждите агресори, 130 г. от рождението на бащата на виетнамската независимост Хо Ши Мин, 75 г. от обявяването на независимостта на Виетнам, 1010 г. от основаването на Ханой.

На премиерата в СБЖ книгата бе представена от д-р Райна Бенева, преподавателка в Центъра за източни езици и култури (ЦИЕК) „Александър Федотов” в Софийския университет „Св. Кл. Охридски”.

Тя поздрави авторката за сериозния ѝ и обемен труд, посветен на Виетнам – страна „със забележителна съвременна динамика, с наистина много бурна история и с богата културна традиция, която е успяла да омагьоса нашата журналистка, писателка и приятелка”.

Райна Бенева посочи, че „Къдринка Къдринова е едно откритие – съмишленик на академичната общност, много добър приятел на ЦИЕК, запленена от магнетичната виетнамска земя, която е намерила място в сърцето й редом с испаноезичния свят.” Бенева припомни, че Къдринова многократно е изнасяла беседи пред студенти от ЦИЕК и ги е „запленявала с финото си познаване на тази страна и нейните хора, на виетнамската реалност, на българо-виетнамските връзки”.

Откроено бе не само съдържанието на книгата „Магията Виетнам” – „богата информация, лични впечатления, безценен снимков материал от петте пътувания до Виетнам”, но и „майсторското журналистическо перо”. „Авторът успява не само да представи и анализира в дълбочина един огромен фактологичен материал, но и да направи много важни изводи и взаимовръзки, които биха респектирали всеки изследовател. И го прави с един много приятен и лек език, достъпен както за широката публика, така и за научно-образователни цели. Ще ползваме книгата в ЦИЕК,” каза Бенева.

Обобощавайки, Бенева подчерта, че „книгата е толкова многопластова, колкото е многопластов и самият Виетнам”. За финал тя цитира откъс от заключението на Къдринова в „Магията Виетнам”: „Прегръдката на лотоса и розата е жива и има силата да бъде нещо повече от поетична метафора за миналото. Тя може да е и олицетворение на споделеното ни бъдеще… ако се раздаваме безрезервно и с обич, която винаги се връща стократно в резултатите от всяко усилие, заредено с нея”.

С топли думи към Къдринка Къдринова и присъстващите в Клуб „Журналист” на СБЖ се обърна и Н. Пр. Доан Туан Лин, посланик на Виетнам. Той подчерта, че ще говори за нея като приятел, а не като посланик. И разказа как още в първите седмици на посланическия му мандат у нас една от най-големите изненади за него са били историите, разказани му от Къдринова за нейни журналистически попадения в разкриването на дълбоките връзки между България и Виетнам. При това нейните познания и чувствителност по тези теми били „като на една виетнамка”.

Посланикът подчерта: „Знам, че тя има силни връзки и с редица страни в Латинска Америка, като Куба например. Това показва, че Къдринова е не само добър журналист, но и един истински народен посланик между различни култури.

Н. Пр. Доан Туан Лин заяви още, че книгата ще бъде преведена на виетнамски и ще бъде публикувана във Виетнам.

Къдринова бе поздравена за новата сикнига и от Симеон Димчев, председател на Дружеството за приятелство с Виетнам. Той се обърна към авторката така: „Къдринче, всеки път, когато пишеш, излиза нещо все по-голямо и по-голямо, изпълнено с обич и човещина към нашите приятели във Виетнам. Благодаря ти от името на Управителния съвет на нашето Дружество! Когато тази книга бъде преведена и излезе във Виетнам, ще си я купи всеки един от нашите възпитаници там и ще го покори обичта, с която е написана”.

Известният журналист и дипломат Енчо Господинов също взе думата, за да поздрави Къдринова за книгата й и да припомни световни имена в журналистиката, също писали за Виетнам – като „нашия американски колега Питър Арнет, който дълги години беше най-добрият кореспондент на АП, ЮПИ и Си Ен Ен”. Господинов цитира и епизоди от книгата на Арнет „На живо от бойното поле”, свързани с Виетнамската война, посочвайки: „Поучителна книга. Както е поучителна и книгата на Къдринка. Радвам се, че духът на репортерството е жив”.

Той добави: „Някога виетнамски студенти учеха у нас и сигурно са научили нещо полезно, щом страната им сега постига такива успехи. Бих искал и нашите икономисти и политици малко по-сериозно да се замислят какво направи Виетнам през годините и как се превърна в едно от икономическите чудеса на света…”

Силно емоционални думи към Къдринова и всички присъстващи отправи и проф. Нако Стефанов от ЦИЕК „Ал. Федотов” в СУ „Кл. Охридски”. Той поздрави авторката за книгатай , като особено подчерта колко е важно, че е отделила в нея достойно внимание на „човека-символ на Виетнам Хо Ши Мин – една велика личност”.

Къдринка Къдринова благодари на всички изказали се за хубавите думи за книгата и за журналистическата й работа. Тя потвърди, че наистина влага сърце и душа, когато пише за Виетнам и за 30-те хиляди български възпитаници в тази страна, съхранили обичта си към България и вградили своите знания и отдаденост в интелектуалния и ръководния гръбнак на родината си.

Специални благодарности изказа Къдринова към редактора на „Магията Виетнам” – ст.н.с. к.т.н. Бак Кам Тиен, също български възпитаник от Виетнам, пуснал корени в България.

Къдринова отправи благодарност и към издателство „ПЛАМАР”, с чието лого излиза книгата. То е създадено от колегите Мария Пачкова и Пламен Димитров.

Авторката предложи на събралите се гости и визуална разходка из историята и красотите на Виетнам, показвайки чрез мултимедия на голям екран всички многобройни снимки, влезли в книгата, като разказа накратко и за местата, хората и историите, запечатани на тях.

Разговорите за Виетнам продължиха неформално, на по чаша вино, а много от гостите си направиха и снимки с авторката, облечена по време на цялата презентация с типична виетнамска рокля ао-зай.

Къдринова раздаде многобройни автографи върху книгата си „Магията Виетнам”, като в повечето от тях отправяше и пожелания към читателите също да открият и „на живо” своя Виетнам.

Цялата информация за събитието може да прочетете на сайта на СБЖ.

Още по темата на сайта ни:

Къдринка Къдринова представя книгата си „Магията Виетнам” в СБЖ

Източник: СБЖ