Международна конференция „Децата в дигиталната ера“

Публикувано:
08:38ч / 21.09.2017г
Брой прочитания:
618
Брой коментари:
0

В Столична библиотека беше открита двудневната международна конференция на тема „Децата в дигиталната ера“. Основен организатор на събитието е Университетът по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ). Столична библиотека е партньор на инициативата и част от мероприятията ще бъдат проведени в нейни зали. Програмата е с участието на водещи специалисти от областта на информационните технологии от цял свят.

Конференцията беше открита в Мраморното фоайе от проф. Елена Шойкова (УниБИТ), академик Благовест Сендов и директорката на библиотеката Юлия Цинзова, която запозна накратко присъстващите с работата на ръководения от нея екип по дигитализацията на книжовното наследство и пълноценното използване на Интернет в библиотечното дело. Акад. Сендов припомни своя среща със създателя на компютъра Джон Атанасов, който при гостуването си в България преди години, е споделил, че се безпокои дали неговото изобретение няма да бъде използвано за опасни цели. Хората, използващи новите високотехнологични постижения, трябва на първо място да имат морал – добави акад. Сендов.

В този контекст особено интересна беше темата на един от работните семинари през първия ден: „Дигиталното поколение – умения и сигурност“, в който взеха участие представители на министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на фондация „Право и Интернет“, Национален център за безопасен Интернет, както и преподаватели и IT експерти. На семинара бяха обсъдени проблемите на киберсигурността в учебните програми в началното, средното и висшето образование. Общото мнение беше, че важна роля в осигуряването на сигурност в интернет има възпитанието в семейството, а обучението в тази сфера трябва да започва от най-ранна възраст, дори от детската градина. 

Днес конференцията продължава паралелно в Дома на Европа и в Столична библиотека.

Още снимки от първия ден на събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu