Изложба „Духовното присъствие на Унгария в България“

Публикувано:
11:58ч / 21.09.2017г
Брой прочитания:
733
Брой коментари:
0

В Унгарския културен институт в София беше открита изложбата на фотографа Бахгет Искандер „Духовното присъствие на Унгария в България“. В откриването й участваха Н.Пр.г-жа Текла Харангозо, посланик на Унгария в България, Надежда Павлова, член на УС на Фотографска академия, фотографът Бахгет Искандер, Тошо Дончев – писател, бивш директор на Унгарския културен институт, и Йордан Бочков, председател на Българското самоуправление на град Кечкемет. Сред присъстващите беше и Н.Пр. Бисерка Бенишева, бивша посланичка на страната ни в Унгария. Гостите бяха приветствани от г-жа Дьорди Димитров, директор на Унгарския културен институт, която припомни и за предишни срещи на фотографа с нашата публика.

Бахгет Искандер е роден в гр. Ел-Баразин, Сирия, а от 1967 г. живее в гр. Кечкемет, Унгария. По професия е инженер, по призвание – фотограф. Характерна за него е черно-бялата фотография със социална тематика, портретите, пустинните пейзажи и майчинството. Имал е и други изложби в България, последната от които беше миналата година в НДК. Характерна за него е черно-бялата фотография. Увековечавайки радостта, тъгата, любопитството, връзките между хората, той става мост между културите.

В периода между 28 септември и 11 октомври 2015 г. Тошо Дончев, автор на идеята и съорганизатор, заедно с фотографа и д-р Йордан Бочков, обикалят с автомобил свързаните с унгарската история места в България от Видин през Шумен и Смолян до София. Експедицията е осъществена с помощта на общините Варна, Русе, Шумен и Смолян. Като резултат от това пътуване се ражда фотоизложбата „Духовното присъствие на Унгария в България”, чиято цел е отново да припомни и съживи в съзнанието на хората ролята на изключителните личности на унгарската история и култура – Янош Хуняди, Лайош Кошут, Феликс Каниц и Ласло Наги в историята на приятелска България.

И ако изброените по-горе имена са популярни у нас, то има и по-неизвестни факти за връзките между двата ни народа: съпруга на българския владетел Иван Асен II (1218-1241) е Анна Мария, дъщеря на унгарския крал Андраш II  и по-малка сестра на унгарския крал Бела IV. Във вените на династия Саскобурггота тече и унгарска кръв по линия на бабата на българския цар Фердинанд, графина Антония Кохари.

Не всички знаят също така, че часовниковата кула в село Драганово, Великотърновско, е построена с дарения на български градинари и търговци от Унгария.

Изложбата „Духовното присъствие на Унгария в България“ запълва някои празноти в познанията ни за българо-унгарските отношения.

Още снимки от откриването на изложбата може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: Унгарски културен институт