Международният ден на детската книга в Столична библиотека

Публикувано:
05:20ч / 02.04.2021г
Брой прочитания:
229
Брой коментари:
0

В Столична библиотека се намира най големият в България Детски център, който разполага с 67 хил. тома книги и 15 хил. детска читателска публика . За най-важните хора на светагласи слоганът в една от залите на центъра. През последните години отношението на децата към книгата се променя, четенето отново става популярно занимание и библиотеката на София, активно изпълнявайки своята роля на медиатор между книгата и детето, традиционно отбелязва Международния ден на детската книга.

Тази година Столична библиотека и театър „Възраждане“ канят всички свои малки приятели – читатели и зрители и техните родители на 2 април, от 11.00 ч. в Детския център на Столична библиотека да споделят интересните инициативи, посветени на Международния ден на детската книга. Актьорите от театър „Възраждане“ ще представят любимия на много деца спектакъл „Трите прасенца“ в залата на театъра. В празничната програма са включени срещи с популярните писатели Марин Бодаков и Милена Гартли, любопитни викторини с награди, занимателни игри с роботчета – пчелички и много изненади. За всички малки участници заедно със Столична община сме приготвили подаръци – нови интересни детски книги. Към празника ще се присъединят Асоциация „Българска книга“, както и Посолството на Кралство Швеция в България с подаръци – новото издание на култовата “Пипи Дългото чорапче”.

Събитието ще се проведе при строго спазване на всички противоепидемични мерки и при заетост на залите на не повече от 30 % .

Детският център на Столична библиотека стартира през месеца на детското четене – април нови кампании като онлайн инициативата, посветена на приказките на Ханс Кристиан Андерсен в рамките на традиционния „Час на приказката”. Всяко дете, което иска да участва, може да изпрати свой клип с любимата си приказка на великия разказвач. На 2 април стартира и национа-лен конкурс за комикс рисунки на тема „ТРИятели”. Отличените творби ще бъдат представени в изложба за 24 май.

Подробна информация за предстоящите кампании може да намерите на сайта на библиотеката и ФБ страницата на Детския център, както и да видите там и в дигитална платформа Сердика (https://serdica.libsofia.bg) цифровите версии на уникалните стари издания на приказките на Андерсен.

Споделете Международния ден на детската книга с хубаво настроение и инициативите на Столична библиотека и театър „Възраждане“!

Източник: Столична библиотека