Мильо Балтов. Романтичният образ на вярата

Публикувано:
07:26ч / 22.12.2021г
Брой прочитания:
167
Брой коментари:
0

Галерия „Васка Емануилова“, филиал на СГХГ, ще представи в последната си изложба за 2021  година позабравения художник МИТЛЬО БАЛТОВ по повод 150 години от рождението му.

Изложбата е част от програмата „Реставриране на паметта“ на галерия „Васка Емануилова“. Началото на тази програма е поставено през 2012 г. с цел да възстановява паметта за неизвестни или забравени имена от българското изкуство. Художникът Мильо Балтов е една от интересните фигури в тази история на забравени имена.

Името на художника и общественика Мильо Балтов неизменно присъства в културния живот на град Стрелча – чрез иконите и стенописите в катедралния храм-паметник „Св. Арх. Михаил“, с музейната сбирка на Историческия музей, в чийто фонд се съхраняват близо 30 негови произведения. Множество декоративни и иконописни реализации и в храмове от пазарджишкия регион също носят неговия подпис. Неговата мащабна художествено-декоративна дейност съвпада с подема в храмовото строителство след Освобождението, движено от стремежа да се придаде колкото е възможно по-представителен вид на новостроящите се църкви. Много от параклисите и църквите, които Мильо Балтов декорира, са посветени на архангел Михаил и до днес изпълняват функцията си на паметни места за падналите във войните. В много от създадени от него икони се разпознават образи на исторически личности, а други са добили статута на чудотворни.

Портрет на дете

Мильо Балтов учи във втория випуск на Рисувалното училище при Ярослав Вешин. В неговите портрети и икони, личат уроците на професора, към които художникът се придържа при превратностите на съдбата и обществения дълг: отношение към изразителността на линията, изграждане на триизмерност, интерес към пластичността и обема, търсене на ефектно осветление, стремеж към изискана класическа композиция и поза, опит да се постигне плътен и материализиран колорит, да се изгражда посредством светлосянката и вальорите и т.н.

Портрет на Дена Балтова, дъщеря на художника

Благодарение на изследователските усилия на Исторически музей Стрелча днес можем да включим името на художника Мильо Балтов в списъка на ярките представители един любопитен междинен етап в историята на българското изкуство. Едно бъдещо изследване ще има за цел да събере и систематизира възможно по-голяма част от творчеството на Мильо Балтов: да издири икони, да проследи стенописи и декорации и извън родния му край и да очертае по-ясно сложните пътища на идеите в изобразителното изкуство.

Изложбата се осъществява в сътрудничество с Исторически музей – Стрелча, Художествена галерия „Станислав Доспевски“, Пазарджик, НБКМ и частни колекции и може да бъде видяна в галерия „Васка Емануилова“ до 27 февруари 2022 г.

Галерия Васка Емануилова (филиал на СГХГ), бул. „Янко Сакъзов“ 15

+ 359 2 944 11 75; + 359 879545008; galinadekova@gmail.com, www.veg.sghg.bg