Младежка изложба за Деня на Европа

Публикувано:
09:12ч / 10.05.2015г
Брой прочитания:
538
Брой коментари:
0

С пъстра изложба, създадена от млади хора, отбеляза Деня на Европа Областен информационен център-София (ОИЦ-София). Изложбата бе открита в Музея за история на София и има три компонента. Част от експонатите са ръчно изработени кукли от деца и ученици от 15 детски градини и столични училища и Националната гимназия за приложни изкуства „Св. Лука“ – куклите са облечени с националните носии на държавите членки на Европейския съюз. Показани са и 40 колажа на тема „Културна идентичност на страните от Европейския съюз“, изготвени от студенти от Националната художествена академия, както и 30 фотографии на участници в конкурса на ОИЦ-София „Европейски проекти за красива България“.

При откриването на изложбата на 9 май общинският съветник Михаил Владов, член на комисиите по „Европейски въпроси и връзки с гражданското общество“ и „Образование, наука и културно многообразиe“, поднесе приветствие от името на Столична община и изрази удовлетворението си от факта, че снимките от фотоизложбата представят макар и малка част от обектите в София, изградени с европейско финансиране. Той напомни, че чрез програма „Европа” на Столична община могат да бъдат подкрепени проекти на неправителствени организации по теми, свързани с ЕС и популяризиращи добрите европейски практики.

Елза Григорова, управител на ОИЦ-София, благодари на всички съдействали за организирането на изложбата и специално на домакините от Музея за история на София. Сред участниците, проявили особена активност в ателиетата за изработване на кукли, тя открои детските градини в районите „Надежда” и „Красна поляна”. С ентусиазъм са се включили в създаването на колажи с национални носии от ЕС преподавателите и студентите от Националната художествена академия, които първоначално са направили подробно проучване какви национални носии има в отделните страни членки. Някои от студентите са се въодушевили от задачата дотолкова, че участват в изложбата с повече от едно произведение.

„Културният институт на Министерството на външните работи прояви интерес към вашите творби и ако авторите са съгласни, през втората половина на 2015 г. тези колажи могат да бъдат представени в пътуваща изложба във всички български посолства, не само в страните членки на ЕС – добави г-жа Григорова. – Надявам се по новата оперативна програма „ Наука и образование за интелигентен растеж” детските градини, образователните институции да могат да кандидатстват с проекти и да ги осъществяват с европейски средства.

Младите участници в изложбата получиха брошури, които обясняват смисъла на Деня на Европа, осигурени от Представителството на Европейската комисия в България.

Бяха съобщени имената на отличените във фотоконкурса „Европейски проекти за красива България“, в който трябваше да бъдат показани най-красивите места в столицата, изградени с европейско финансиране. На първо място се класира Анелия Енева със снимка „Трамвай N 7”. Когато й връчваше наградата, фотоапарат Nikon, общинският съветник Михаил Владов поясни по повод темата на наградената фотография: „Освен новите мотриси, които са закупени със средства от ЕС, много автобуси също са купени с такива средства. Предстои по този начин да бъдат осигурени още 136 екологични автобуса, които ще заменят старите. Едновременно с това бъдат подменяни и тролейбусните и трамвайните мотриси. Освен че с тях се пътува по-бързо и удобно, не се замърсява въздухът.”

Г-н Владов използва случая, за да напомни, че и сградата домакин на изложбата, Музеят за история на София, е реконструирана с европейски средства.

На второ и трето място във фотоконкурса се наредиха снимките с автори Татяна Демовская и Василка Ангелова.

Изложбата продължава до 13 май.

Няколко думи за Областен информационен център – София. Той е част от мрежата от 28 информационни центъра за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз в България, създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Техническа помощ“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Повече снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук:

Източник: ОИЦ-София и www.evropaworld.eu