Монументът „Света Богородица“ в Хасково

Публикувано:
10:44ч / 17.06.2016г
Брой прочитания:
1 276
Брой коментари:
0

Монументът „Света Богородица“ се извисява над Хасково от 2003 г. Открит е на 8 септември на празника Рождество Богородично, защото Богородица се смята за покровителка на града. През 2004 г. влиза в Книгата с рекордите на Гинес като най-високата статуя на Богородица с Младенеца. Височината й е 14 метра, тежи 80 тона, стои върху 17-метров постамент, в който има параклис. Автори са скулпторите Петьо Александров, Никола Стоянов и колектив по идея на кмета на община Хасково Георги Иванов.

От върха на хълма, където е издигната статуята, се разкрива впечатляваща гледка към града. Още по-красива е панорамата, която би могла да се види от намиращата се близо до статуята 30-метровата камбанария на Хасково. Тя е открита през 2010 г. и е една от най-високите на Балканския полуостров. В момента обаче достъпът до нея е затворен.

IMG_7132IMG_7133По пътя, водещ към статуята, се натъкнахме на красива изоставена постройка, за която никъде не можахме да открием информация каква е и кой е собственикът й. Странно съчетание между импозантно ново строителство и оставена на разрухата достолепна стара сграда… Обиколихме рушащата се постройка откъм една тиха уличка на хълма и попаднахме пред затворения й с висока желязна ограда двор. Покрай нас мина млада жена и я попитахме знае ли нещо за къщата. Тя отговори, че не знае нищо, въпреки че отдавна живее в Хасково. Обясни ни, че тук има много изоставени жилища, защото хората предпочитат да се изселват в по-големите градове. Веднага обаче добави, че Хасково е чудесно място за отглеждане на деца, защото улиците са тихи и спокойни. Тя самата оставяла децата си да играят до късно вечер и не се притеснявала за тях.

Така от една кратка разходка до статуята на „Света Богородица“ научихме няколко важни неща за града: че в него се издигат импозантни монументи, че междувременно сгради с минало потъват в забрава и креят като неполивани цветя… Добавяме обаче и оптимистичната поанта, че тук децата растат спокойно и волно.

Още снимки от монумента „Света Богородица“ може да видите на страницата на фондация „Европа и сметът“ във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu