18 юни, Ден на испанския език

Публикувано:
14:22ч / 17.06.2016г
Брой прочитания:
143
Брой коментари:
0

Институт Сервантес – София кани всеки, който обича езика на Сервантес е добре дошъл на 18 юни между 11.00 и 15.00ч.  на ул. Св.София в столицата. Ще има дейности на открито, в библиотеката и в залите на института:

Концерти с испанска и латиноамериканска музика с участието на едни от най-добрите изпълнители на испанска и латино-музика в България:  Триото на Arnau Garrofe; афроперуанска музика с Ritmos Negros с Пиеро Епифания  – кахон, перкусии, вокал, Симеон Леонидов – китара и кахон, Борис Таслев  – бас; Ире Васкес и Ел Кийо с проектa Flamencub – фламенко и кубинска музика; Ире Васкес & Her Latin Band.

Испанска и латиноамериканска кухня: готвачи от столични ресторанти ще приготвят на открито характерни ястия от Испания, Куба и Перу . Ще се предлага паеля, тортиля, тапас, испански сирена, вина, мохито, кайпириня, сангрия и др.

Детско пространство: мексиканска пинята с бонбони и изненади за децата, рисунки на лице, оцветяване според думи на испански, цветни печати, томбола за едно детско колело.

Зона за продажба на книги за възрастни и деца: български издателства ще представят книги на испански език за всички възрасти, учебници,  книги от испаноезични автори, преведени на български език.

Библиотека „Серхио Питол“: игра „Открий съкровището!“ . Сред книгите в библиотеката ще бъде скрито съкровище. Само най-добрите детективи ще стигнат до наградата.

Стената на думите. На нея всеки изписва своята любима дума на испански език

Зона туризъм: полети България – Испания, томбола за два самолетни билета до Испания;

Пространство на Институт Сервантес  и посолството на Испания: културна и учебна програма, клуб приятели на Институт Сервантес. Пилотни/примерни безплатни курсове за начално ниво.

Институт Сервантес е обществена институция, създадена от испанското правителство през 1991г, за да популяризира испанския език, ползван от повече от над 500 милиона души по света, както и да представя културите на испаноговорящите страни. Всяка година Институт Сервантес отваря вратите си, за да отбележи Деня на испанския език. Тази година институтът в София празнува 10-та си годишнина.

Повече от 500 милиона души говорят испански по света, а езикът е вторият за международна комуникация, както и за общуване в основните социални мрежи. Испанският език е вторият най-говорим в света и третият най-ползван в Интернет.

ПО ПОСЛЕДНИ ДАННИ:                                   

 • Испанският е майчин език за почти 470 милиона души по света.
 • Почти 559 милиона души са потенциални ползватели на испанския език (в това число носителите на езика, говорещите го и лицата, които го изучават).
 • След китайския (мандарин), испанският език е вторият в света по брой на лицата, за които той е майчин.
 • По демографски причини, расте процентът на лицата, за които испанският език е майчин, докато намалява броят на лицата с майчин език китайския или английски.
 • Очаква се през 2030г. говорещите езика на Сервантес да достигнат 7,5% от световното население.
 • След три или четири поколения, 10 % от световното население ще разбира испански език
 • 6,7% процента от световното население е испаноговорящо. В световен мащаб руски говорят (2,2%), френски (1,1%) и немски (1,1%).
 • Испанският език е третият най-употребяван език в Интернет, след английския и китайския.
 • 7,9% от потребителите в Интернет комуникират на испански език.
 • Употребата на испански език в Интернет е нараснала с повече от 1,1 % в периода между 2000 и 2013г.
 • Испанският език е вторият език за комуникация в основните социални мрежи – Facebook y Twitter.
 • Испанският е вторият по употреба език в Twitter за Лондон и Ню Йорк.

 

 

 

 

Източник: Институт Сервантес - София