Музеите във Виена канят отново на нощна разходка

Публикувано:
08:06ч / 01.10.2021г
Брой прочитания:
129
Брой коментари:
0

Общо 650 австрийски музея и галерии участват тази събота от 18.00 до 1.00 в традиционната Нощ на музеите. Преди две години 20-ото издание на очакваното от много хора културно събитие привлече близо 390 000 посетители.

След като през 2020 г. в цяла Австрия традиционната Нощ на музеите бе отменена, тази година тя отново ще се проведе за 21 -ви път. На 2 октомври 2021 г. обществената австрийска телевизия ORF организира посещението на 650 музея само с един билет.

Точно в 18.00 часа и повечето музеи във Виена ще отворят за двадесети и първи път врати за нощно посещение. С един билет желаещите ще имат възможност да посетят участващите музеи, сред които са Дворецът Белведере, Природонаучният музей и Музеят за история на изкуството, обектите в Квартала на музеите (включително MUMOK и Леополд), Албертина, където в момента може да се посети и ретроспективната изложба „Модиляни – Пикасо. Революция на примитивизма“, посветена на 100-годишнината от смъртта на италианския художник и скулптор Амедео Модиляни. За Нощта на музеите във Виена са подготвени още ред специални беседи, изложби и обиколки, а с билета се возите безплатно от 17.30 до 1.30 през нощта в цялата мрежа на виенския градски транспорт, както и на допълнителните автобуси, свързващи отделните обекти. Цената на билетите е 15€ за възрастни, 12€ за студенти и ученици, а посещението за деца до 12г. е безплатно. Във всички музеи е задължително спазването на действащите противоепидемични мерки.

„Мрак и светлина“ в Природонаучния музей във Виена

Природонаучният музей във Виена, който е сред трите най-посещавани музея във Виена през 2019 г., участва всяка година в събитието. Тазгодишната програма е посветена на темата за тъмнината и светлината в големия град и тяхното влияние върху хората и природата. Организаторите са подготвили множество щандове, обиколки с екскурзовод и работилници в целия музей. Растенията и животните се влияят особено силно от светлината. Насекомите летят от цвете на цвете на дневна светлина, а някои цветя разцъфтяват единствено по здрач. Сталактитите и сталагмитите се образуват в пещери в абсолютна тъмнина, в планините най-великолепните кристали възникват в тесни пукнатини. Някои животни и растения дори генерират своя собствена светлина! Днес обаче светлинното замърсяване застрашава нощния мрак, който е жизнено необходим за много живи същества. Учени от Природонаучния музей във Виена ще представят тези теми на различни щандове в музея, подготвили са кратки обиколки и интересни викторини. Специалната детска програма е от 18.00 до 22.00 часа.

Източник: Бюро за международни връзки на Община Виена в София