Многообразието на Франкофонията се откроява на ЕКСПО 2020 в Дубай

Публикувано:
12:35ч / 02.10.2021г
Брой прочитания:
231
Брой коментари:
0

Ория К. Ванде Веге, генерален комисар за Франкофония на Експо 2020 в Дубай: 

За първи път Международната организация на Франкофонията (OIF) е представена на Световно изложение. Това събитие със световно значение, което тази година се провежда в държава, асоцииран член на OIF, ни дава уникална възможност да представим нашите позиции и дейности, като същевременно популяризираме ценностите на солидарността и културното разнообразие, които са двигателите на нашето езиково пространство.

Тъй като френският език е един от трите официални езика на изложението, наред с арабския и английския, за нас беше важно да допринесем за неговото открояване в това събитие, което обединява почти всички наши държави и правителствата членки. В този контекст и за да бъде по-видима Франкофонията по време на големи световни събития, обявихме маршрута „Francophonia“. Забавно дигитално изживяване, което кани всички посетители да опитат силите си в съприкосновение с френския език и да допринесат за създаването на оригинално музикално произведение, което ще бъде продуцирано от известен/или известна френскоговорящ/а диджей по повод 20 март 2022 г., Международния ден на Франкофонията, който ще бъде отбелязан във великолепния Al Wasl Dome на ЕКСПО 2020  в Дубай.

За нас беше от съществено значение да покажем как хората, говорещи френски език, спомагат всекидневно за устойчивото развитие във франкофонското пространство, затова нашето присъствие ще се фокусира върху събития и дейности, които имат за цел да популяризират франкофонските таланти и културния и икономически потенциал на нашата общност.

И накрая, искахме да дадем своя принос като предложим пълен превод на френски език на доклада на ЕКСПО 2020 за устойчиво развитие – основен документ за това издание на Световното изложение. Франкофонията отдава особено значение на темите за устойчивото развитие и околната среда, върху които ще бъде акцентирано по време на изложението. За нас беше важно да го направим достъпно за франкофоните.

Cette participation inédite de la Francophonie à l’Expo universelle connaîtra son point d’orgue au mois de mars 2022, avec la célébration de la semaine de la Francophonie, du 15 au 20 mars, avec une programmation intensifiée par l’OIF et par l’ensemble des pavillons de la Francophonie.

Това безпрецедентно участие на Франкофониата в Световно изложение ще достигне своя връх през март 2022 г. по време на седмицата на Франкофонията от 15 до 20 март със специалната програма, подготвяна от Международната организация на Франкофонията и от всички павилиони на страните, обединени във франкофонската общност.

Международната организация на Франкофонията включва 88 държави и правителства: 54 членове, 7 асоциирани членове и 27 наблюдатели. България е пълноправен член на Организацията от 1993 г.  

Повече информация за Франкофонията може да намерите на сайта : www.francophonie.org

Може да прочетете оригинала на публикацията на френски език в рубриката Francophonie на сайта ни.