Н.Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи представи филма „Далас“ във Френския институт

Публикувано:
13:12ч / 29.03.2018г
Брой прочитания:
291
Брой коментари:
0

Едно от събитията през Месеца на Франкофонията беше прожекцията на мароканския филм „Далас“ на 28 март в зала Славейков на Френския институт в София. Филмът на режисьора Мохамед Али Ел Меджбуд беше представен от Н.Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи, посланик на Мароко у нас.

Dalas_Easy-Resize.com„Далас“ е създаден през 2014 г. и би могъл да бъде определен като черна комедия. В него се разказва историята на режисьор, наречен Далас, и неговата маниакална обсебеност от идеята да прави филми. Тя го довежда до абсурда, когато след дълга творческа пауза започва да снима нов филм и изпълнителят на главната роля внезапно умира, Далас да вземе шокиращото решение тялото на мъртвия актьор да продължи да участва в снимачния процес. Разбунтувалите се останали участници във филма се оказват затворници, принудени насила да продължат работата си по заснемането. Разтърсваща алегория за порядките във филмовата индустрия, където отношенията между режисьор и актьори понякога са като между господар и роби.

Особено силна е финалната сцена, в която главният герой препуска победоносно към пустинята, размахвайки като бойно оръжие ролката на вече заснетия си филм, докато в далечината звучат сирените на полицейските коли, дошли за него. Явно препускането на бял кон е само в мечтите на Далас, но дори и в тях пътят му го води към белюдните пясъци.

Филмът е заснет в прочутата киностудия „Атлас“ в град Уарзазат, който се намира в прддверието на Сахара, и това внася допълнитена екзотична нотка в него. Впечатляваща е играта на актьорите в гравните роли: Айсам Буали, Азиз Дадас, Амал Ел Атраш.

Прожектираното във Френския институт в София копие беше на арабски със субтитри на български и френски език. Това даде възможност на зрителите да чуят автентичното звучене на арабския език, говорен в Мароко, в който непринудено се вплитат думи и цели изрази на френски.

Трейлър на Далас“ : https://www.youtube.com/watch?v=IhOxO_vPtO8&feature=share

Още снимки от представянето на филма във Френския институт може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu