Награда на Германската икономика 2017 в България

Публикувано:
08:50ч / 27.01.2018г
Брой прочитания:
279
Брой коментари:
0

На 25 януари 2018 г. Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) награди за четиринадесети път фирми, допринесли за развитието на българо-германските икономически отношения през изминалата година. Церемонията се състоя в аулата на СУ „Св. Климент Охридски“. Наградата бе връчена в четири категории – голямо предприятие, малко и средно предприятие, корпоративна социална отговорност и иновации. Общо 32 бяха номинираните предприятия. Членството в ГБИТК не бе условие за участие.

„Витте Аутомотив България“ ЕООД, „AMK Задвижваща и управляваща техника” ЕООД , „Лидл България” ЕООД енд КО.КД и „Елпром Троян“ ЕООД са тазгодишните носители на Наградата на Германската икономика в България.

Церемонията по награждаването откри президентът на Германо-българската индустриално-търговска камара Тим Курт„За успехите и добрите неща трябва да се говори, защото те мотивират, вдъхновяват и така се мултиплицират“, каза в речта си той и изтъкна, че за 2017 г. ще бъде регистриран нов рекорд в търговския стокообмен между България и Германия, като се очаква той да надхвърли 7 млрд. евро. „Нека използваме българското председателство на ЕС през първата половина на 2018 г., за да поставим България в центъра на Европа – макар и географски тя да стои на границата на ЕС – и то да послужи като платформа за укрепване на общите европейски интереси и ценности“, призова Курт.

Специален гост на церемонията бе президентът на Република България Румен Радев. „С моето присъствие тук искам да потвърдя своята лична ангажираност, както и интереса на българската държава и българския бизнес за още по-интензивно икономическо сътрудничество с Германия. Германия е била, е и ще бъде наш стратегически партньор и в икономически, и в политически план“, заяви президентът и напомни, че първата му официална визита зад граница бе именно в Германия. „България е политически, макроикономически и финансово стабилна държава, която прави всичко възможно да създава по-привлекателна и устойчива бизнес среда“, каза още Радев и изтъкна ролята на немския бизнес в България за изграждането на един по-успешен модел за развитие на икономика, на бизнес отношения, на отношения между икономика и държавни институции и преди всичко модел на мислене, който се предава на младите българи. „Уверявам ви, че в лицето на президентската институция имате партньор и приятел, оставаме отворени към вас“, завърши президенът.

Н.Пр посланик Салбер окачестви търговския излишък, който България е постигнала спрямо Германия, като показателен за това как федералната република разбира икономическите отношения: „Ние ги разбираме като един много важен момент да създаваме солидни връзки и да строим мостове. И постъпваме така, защото добре знаем, че ние може да сме добре само тогава, когато и съседите ни са добре“. Посланик Салбер изрази готовността си за съдействие за подобряване на икономическите и чисто човешките връзки между двете страни. 

Заместник главният управител на Асоциацията на германските индустриално-търговски камари д-р Ахим Деркс изрази радостта си от факта, че германо-българските икономически отношения се развиват много добре, като добави, че потенциалът за растеж все още не е изчерпан. В речта си той спомена и важните предизвикателства пред бизнеса в България. Д-р Деркс сподели успешния опит на Германия с дуалното професионално обучение за създаване на квалифицирани кадри. Като друга възможност за страната ни за справяне с недостига на работна ръка той посочи активната реклама сред българите в чужбина за кариерно развитие в България и изрази задоволството си, че Германо-Българската индустриално-търговска камара е активна в тези две области. Д-р Деркс апелира за прозрачност при обществените поръчки, повишаване ефективността на администрацията и изграждане на по-благоприятна за инвеститорите съдебна система. „Искаме България да е добре. Тя е важен икономически партньор за България“, каза той и допълни, че сътрудничеството между страните членки на ЕС е много важно, а българо-германските икономически отношения са пример за следването на обща цел. Д-р Деркс си пожела повече инвестиции в двете посоки, като посочи, че обемът на германските инвестициите в България в момента изостава от потенциала на страната ни, а българските инвестиции в Германия са винаги добре дошли.

За последните 25 години търговският стокообмен е нараснал десетократно, а от влизането на България в ЕС той се е удвоил. Това каза директорът за Югоизточна Европа и Турция от Федералното министерство на икономиката и енергетиката Хелге Толксдорф.  „От страна на германската икономика се наблюдава нарастващ интерес към региона Югоизточна Европа и ние сме убедени, че с увеличаването на правната сигурност България ще може да върви напред“, допълни още той.

Д-р Митко Василев, главен управител на ГБИТК, представи номинираните компании.

witte_Easy-Resize.comНаградата в категория „Голямо предприятие“ спечели „Витте Аутомотив България“ ЕООД. Президентът на България Румен Радев и Тим Курт, президент на ГБИТК, връчиха статуетката „Слава“ от скулптура Александър Пройнов на Христо Христов, управител на „Витте Аутомотив България“ ЕООД.

Немската компания с инвестиции в Русе е лидер в производството на затварящи и заключващи механизми и системи за достъп в автомобилната индустрия. „Витте аутомотив“ започва дейността си в България през август 2008 г. в гр. Русе и досега са инвестирани над 20 млн. евро. Компанията в България се развива изключително динамично, като за периода 2014 – 2016 г. има ръст на производството над 50% всяка година. През 2017 г. продажбите на завода в Русе трябва да достигнат 80 млн. евро. През миналата година главното управление на фирмата взема решение за разширяване на производствените мощности в България и изграждане на разширение, което трябва да бъде завършено до края на 2018 г.

В категория „Голямо предприятие“ второ място зае „ТЕД БЕД“ ЕАД. „Фесто производство“ ЕООД е на трето място.

AMK_Easy-Resize.comВ категория „Малко и средно предприятие“ Наградата на Германската икономика получи „АМК задвижваща и управляваща техника“ ЕООД. Д-р Ахим Деркс и вицепрезидентът на ГБИТК д-р Мая Найденова връчиха наградата на управителя Калоян Иванов.

Компанията в Габрово има оборот от 4,35 млн. евро за 2017 г. (с 34% повече спрямо 2016 г.). Причина за разширяването на производствените мощности е стартирането на серийно производство за нов немски клиент. 95% от годишния оборот на фирмата се реализира чрез клиенти в Германия и Словения. „АМК България“ разполага с развоен отдел, работещ върху иновативни проекти за промишлен софтуер и хардуер, част от тях се отнасят за Индустрия 4.0 и представляват важна част от портфолиото на „АМК Германия“. В момента във фирмата работят 135 човека (с 12% повече спрямо 2016 г.). През 2018 г. фирма „АМК“ ще отбележи своя 20-годишен юбилей.

В категорията „Малко и средно предприятие“ второ място зае „Интрама инвест“ ЕООД, а трето – „Нухелт“ АД.

lidl_Easy-Resize.comВ категорията „Корпоративна социална отговорност“ призът отиде при „Лидл България“ ЕООД енд КО.КД. Хелге Толксдорф и Даниел Хофман, член на УС на ГБИТК, връчиха наградата на Милена Драгийска-Денчева, управител на компанията.

„Лидл България“ ЕООД & Ко. КД поставя началото на нови социално отговорни инициативи и затвърждава дългогодишни свои такива, например:„Ти и Lidl за по-добър живот“ е най-голямата социално отговорна инициатива на „Лидл България“. С помощта на своите клиенти компанията събира фонд в размер на 252 741 лева, с които поема ангажимента да финансира социално значими проекти в следните 4 области: образование, околна среда, култура и историческо наследство и здравословен начин на живот. Инициативата „Lidl за твоето дете“ включва серия от дейности в три основни и важни области – здравословно и балансирано хранене, активен начин на живот, както и образование и развитие на таланти. „Дай шанс на Балканката“ е дългогодишна социално отговорна инициатива на „Лидл България“, която отразява цялостната политика на компанията за устойчиво развитие и опазване на околната среда. Инициативата „Зелена линия Витоша“ отразява ангажимента към грижата за природата.

В категорията „Корпоративна социална отговорност“ журито отреди второ място на „Фесто произвоство“ ЕООД, а трето – на „БГО Медия“ ООД.

Elprom Troyan_Easy-Resize.comЗа „Иновации“ наградата взе „Елпром Троян“ ЕООД. Н.Пр. Херберт Салбер и вицепрезидентът на ГБИТК Рамон Харпс връчиха наградата на изпълнителния директор на компанията Младен Петков.

Електромоторният завод е лидер в производството на широка гама асинхронни еднофазни и трифазни електромотори с възможност за асемблиране на дивайс и интерфейс. Мобилната технологична лаборатория, разработка на „Елпром Троян“ – „Интелигентен Дигитален Мониторинг“ („SMART digital monitoring“) може да бъде поставена като приложение към всеки електромотор, за да  бъдат следени в реално време всички основни параметри на двигателя на ниво лаборатория с цялата произтичаща от това прецизност и точност. Използването на тази индивидуална лаборатория позволява непрекъснато наблюдение на работата на електромотора по всяко време, колкото и отдалeчен да е той, в каквато и среда да се намира.

В категорията „Иновации“ журито отреди второ място на „Нухелт“ АД, а третото място е за „Лидл България“.

Победителят във всяка една от категориите беше определен от жури, съставено от представители на ГБИТК, Министерство на икономиката, Министерство на външните работи, СУ „Св. Климент Охридски“, Industry Watch, Института за пазарна икономика, Института за икономическа политика, Консултативния съвет „Индустрия“ към ГБИТК и медиите.

В края на церемонията Германо-Българската индустриално търговска камара за пръв път връчи благодарствени грамоти на община Пловдив, на община Троян, на Русенска търговско-индустриална камара и на Търговско-индустриална камара Бургас за дългогодишно ползотворно сътрудничество с Германо-Българската индустриално-търговска камара и за успешно реализирани съвместни проекти и инициативи в региона.

Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) е част от световната мрежа на германските външнотърговски камари. В 90 страни по света те предлагат своя опит, контакти и услуги, както на германски, така и на чуждестранни фирми. ГБИТК е наследник на Представителството на германската икономика (създадено през 1993 г.) и на Деловия клуб на германската икономика в България. Германо-българската индустриално-търговска камара е официално учредена на 9 март 2004 година на базата на двустранно споразумение между правителствата на Федерална Република Германия и Република България. В ГБИТК членуват повече от 550 фирми, институции, организации и физически лица.

Източник: Германо-българската индустриално-търговска камара