Награда на Германската икономика в България 2018

Публикувано:
06:21ч / 05.02.2019г
Брой прочитания:
231
Брой коментари:
0

На 24 януари 2019 г. Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) награди за петнадесети пореден път фирми, допринесли за развитието на българо-германските икономически отношения през изминалата година. Церемонията се състоя в Софийската градска художествена галерия. Наградата бе връчена в три категории – „Голямо предприятие“, „Малко и средно предприятие“ и „Социален ангажимент“. Общо 33 бяха номинираните предприятия. Членството в ГБИТК не бе условие за участие.

„2018-а беше поредната година на успех за германо-българските икономически отношения“, посочи д-р Митко Василев, главен управител на ГБИТК, при откриването на церемонията.

„Наградата на германската икономика е признание и същевременно обещание, че ще продължим да ви подкрепяме“, обърна се към представителите на бизнеса президентът на ГБИТК Тим Курт. Той изтъкна рекордния стокообмен между Германия и България от 8 милиарда евро, който се очаква да бъде достигнат за 2018 г. „Щастливи сме, че през изминалата година много нови германски инвеститори избраха България за инвестиционна дестинация, а тези, които вече са в страната, постигнаха нови успехи“, допълни президентът на ГБИТК.

„Германия е най-специалният икономически партньор за България“, посочи вицепремиерът Томислав Дончев. По думите му близо 150 млн. са инвестициите на годишна база през последните 3 години. „Ние сме много сериозен производител на автомобилни компоненти. Мисля, че на база натрупания опит сме порасли и е редно следващите години да произвеждаме цял автомобил. Това е въпрос и на самочувствие“, допълни още той. Вицепремиерът изведе на преден план нуждата от по-ефективна администрация, по-добра инфраструктура и повече реформи в сферата на образованието като основни предизвикателства пред страната, които предстоят да бъдат решени. „Убеден съм, че следващите години, дали бавно или бързо, българската икономика все повече ще скъсва с модела, в който основното конкурентно предимство да бъдеш в България са ниските цени“, каза още той.

Посланикът на Федерална република Германия в България Н. Пр. Херберт Салбер сподели, че позитивните отзиви от откриването на Пловдив  европейска столица на културата 2019 са допринесли за повече внимание към България и като инвестиционна дестинация. Посланик Салбер определи подписването на новия немско-френски договор за приятелство от Аахен като политически жест за мир. „Надявам се, че този договор ще бъде стимул за всички нас в ЕС да се съсредоточим върху сътрудничеството като най-добро средство“, посочи още той.

Наградата в категория „Голямо предприятие“ спечели „ТЕД БЕД“ ЕАД. Вицепремиерът на Република България Томислав Дончев и Тим Курт, президент на ГБИТК, връчиха статуетката „Слава“ от скулптура Александър Пройнов на Петър Паяков, оперативен директор на „ТЕД БЕД“ ЕАД.

През 2018 г. компанията увеличава износа си с 20% спрямо 2017 г., като делът на износа е 50% от общия оборот на фирмата. „ТЕД-БЕД“ ЕАД осъществява 50% от износа на матраци от България към Германия. Компанията е ключов доставчик за някои от най-големите немски търговски вериги. Фирмата участва 12 поредни години на Heimtextile във Франкфурт, както и 14 поредни години на IMM в Кьолн. През 2018 г. „ТЕД-БЕД“ осъществява инвестиция в размер на 10 млн. лв. в строителството и оборудването на нова производствена база с площ 14 000 кв. м. За успешната експлоатация на модерното оборудване тече подбор и обучение на 100 нови служители. От есента на 2018 г. първите ученици от дуална гимназиална паралелка започват обучението си в реална работна среда в „ТЕД-БЕД“ ЕАД.

В категория „Голямо предприятие“ журито отреди второ място на „Бер-Хелла Термоконтрол“ ЕООД,  а трето – на „Шенкер“ ЕООД.

В категория „Малко и средно предприятие“ Наградата на германската икономика получи „Нухелт“ АД. Н. Пр. Херберт Салбер, посланик на Федерална република Германия в Република България и Н. Пр. Елена Шекерлетова, посланик на Република България във Федерална република Германия връчиха наградата на изпълнителния директор Николай Колев.

Компанията за производство на здравословни снаксове под бранда RiceUP! започва своята дейност през 2016 г. Стартира с персонал от 8 човека, който нараства многократно и към края на 2018 г. е 184 човека. Освен че се развива в България, за две години „Нухелт“ достига и пазарите на общо 6 континента и 55 държави. Делът на експорта за 1 година нараства от 54% до 74%. През 2018 г. е обогатено и продуктовото портфолио на компанията, а един от най-значителните й проекти е стартирането на  производство под собствена частна марка Sondey в партьорство с LIDL, благодарение на което компанията стъпва на пазара на 10 европейски държави.

В категорията „Малко и средно предприятие“ второ място зае „Пентакс Медикъл България“ ЕООД, а трето – „Смарт Органик“ АД.

В категорията „Социален ангажимент“ призът отиде при „Алианц България Холдинг“ АД. Теодор Маринов, директор „Легаси“ в ОББ АД, и Владимир Пенков от Адвокатско дружество „Пенков, Марков и партньори“, връчиха наградата на Христина Марценкова, изпълнителен директор на „Алианц Банк България“.

Национален конкурс „Алианц България“ за живопис, скулптура и графика е част от корпоративната стратегия на компанията от 11 години. Инициативата се провежда под патронажа на Министерството на културата. Целта й е да бъде направено представително обобщение на развитието на изкуството в страната. Досега са проведени 6 издания с над 36 изложби в цялата страна. Връчени са над 108 награди на талантливи художници и са издадени 5 каталога, включващи произведенията на номинираните и наградените автори. В конкурса участват както известни и утвърдени имена, така и художници от най-младото поколение, за които това е възможност за изява, оценка и признание.

В категорията „Социален ангажимент“ второто място зае „Фесто произвоство“ ЕООД, а трето – „Габинвест“ ЕООД.

Победителят във всяка една от категориите беше определен от жури, съставено от представители на ГБИТК, Министерството на енергетиката, Института за пазарна икономика, Института за икономическа политика, Специализираните комисии „Икономическо развитие“, Compliance и „Право“ към ГБИТК,  Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, Българската агенция за инвестиции и Управителния съвет на ГБИТК.

В заключение на церемонията д-р Митко Василев, главен управител на ГБИТК, и д-р Мая Найденова, вицепрезидент на ГБИТК, връчиха благодарствени грамоти на община Плевен, на 73. СУ с преподаване на чужди езици „Владислав Граматик“ и на Димитър Димитров, председател на специализирана комисия „Техника, технологии и иновации“ към ГБИТК за дългогодишно ползотворно сътрудничество с Камарата и за успешно реализирани съвместни проекти и инициативи.

Германо-Българската индустриално-търговска камара е част от световната мрежа на германските външнотърговски камари. В 90 страни по света те предлагат своя опит, контакти и услуги, както на германски, така и на чуждестранни фирми. ГБИТК е наследник на Представителството на германската икономика и на Деловия клуб на германската икономика в България. Тя е официално учредена на 9 март 2004 година на базата на двустранно споразумение между правителствата на Федерална република Германия и Република България. В ГБИТК членуват 600 фирми, институции, организации и физически лица.

Източник: Германо-Българската индустриално-търговска камара