Награди на Сдружението на испаноговорещите журналисти за 2019 г.

Публикувано:
07:26ч / 18.12.2019г
Брой прочитания:
317
Брой коментари:
0

Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) в партньорство със Съюза на българските журналисти (СБЖ) и Roca-България проведе за седма поредна година раздаде наградите от конкурс за журналистически публикации и предавания на български или на испански език „Светове и цветове” в памет на колегите Светлана Плашокова-Митева (1963-2012) и Самуел Франсес (1940-2012). Техните имена носят две от наградите. Церемонията по награждаването се състоя на 16 декември от 18 часа в изложбената зала на Roca – „Експо Баня София”, бул. „Мария Луиза” 16.

Целта на конкурса е да се популяризират и отличават журналистически публикации или предавания от последната календарна година на български или на испански език, които спомагат за взаимното опознаване между България и испаноезичния свят, а така също следват принципите на професионалната и гражданска етика и откликват на важни за обществото проблеми.
Наградите в конкурса са грамоти и книги на български или испански език от личните библиотеки на Светлана Плашокова-Митева и Самуел Франсес, дарени от техните семейства. Вече за четвърта поредна година наградите на конкурса включват и книги, издадени с усилията на Почетното консулство на Чили и дарявани от него на културни и образователни институции в България, включително на СИЖБ, с цел популяризиране на чилийската и латиноамериканската литература и култура. Към книгите за отличените през тази година журналистката и поетеса Оля Ал-Ахмед добави и по две стихосбирки на майка си, голямата поетеса Ваня Петкова, която през 2019 г. щеше да навърши 75 г.

Журито на конкурса беше в състав: Къдринка Къдринова, председател на УС на СИЖБ, Мария Пачкова, зам.-председател на УС на СИЖБ, Георги Митов, член на СИЖБ, Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ, Веселин Симов, мениджър „Маркетинг и продажби” на Roca за Югоизточна Европа.

Както всяка година, СИЖБ присъди и няколко специални отличия „Обединител на култури”. Те се връчват на личности, дали особено значим и дълготраен принос в сближаването между България и испаноезичния свят.
За 2019 г. отличията „Обединител на култури” ще бъдат връчени на:
АЛЕКСАНДЪР МИХАЙЛОВ, журналист (посмъртно)
ВАНЯ ПЕТКОВА, поетеса (посмъртно)
ЕМИЛИЯ ЦЕНКОВА, испанистка
ТАМАРА ТАКОВА, испанистка
ЛЪЧЕЗАР ЕЛЕНКОВ, поет
ЗДРАВКА ДИМИТРОВА, журналистка и писателка

Във връчването на наградите участваха Н. Пр. Алехандро Поланко, посланик на Испания, Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан, посланик на Куба, Н. Пр. Ориета Капони, посланик на Венесуела, зам.-посланикът на Аржентина Мариела Констанса Дамони, директорката на Институт „Сервантес” Мария Луиса Сантос, ръководителят на образователния отдел към испанското посолство Анхел Сантамария, почетният консул на Еквадор Захари Кушев, председателят на СБЖ Снежана Тодорова. Присъстваше и представителят на Почетното консулство на Чили Андрес Сааведра.

Водещи на церемонията бяха журналистката и писателка Къдринка Къдринова, отговорен редактор на сайта на СБЖ и коментатор на сайта „Барикада”, която е дългогодишен председател на СИЖБ от основаването му, и новоизбраният председател на сдружението Георги Митов, водещ на предаването „Сутрешно кафе” по радио „Алма Матер Клаксик ФМ”.
Следва списъкът на наградените за тази година в конкурса „Светове и цветове”, като са посочени и имената на номинираните:

Веселин Симов, мениджър „Маркетинг и продажби” на Roca за Югоизточна Европа връчи и традиционната награда на фирмата за журналистика в областта на екологията. Получи я журналистката от Радио Благоевград РОСИНКА ПРОДАНОВА.

Награда „Светла Плашокова”, направление „За кореспонденция от и за испаноезичния свят”:

Печатни и интернет медии

ХОСЕ АНТОНИО САНЧЕС МАНСАНО, free lance

Номинирани: ВЛАДИСЛАВ ПУНЧЕВ, испанска информационна агенция EFE, ОЛЯ АЛ-АХМЕД, БТА

Радио

САВИНА СПАСОВА, БНР 

Номинирана: СЛАВЕНА ИЛИЕВА, БНР

Телевизия

РОСЕН ЦВЕТКОВ, bTV

Номинирана: ДЖАНАН ДУРАЛ, БНТ

Награда „Самуел Франсес”, направление „За професионална и гражданска етика”:

Печатни и интернет медии

ГЕОРГИ ХРИСТОВ, вестник „Дума” 

Номинирана: МАРИЕЛА БАЛЕВА, вестник „Труд”

Радио

НИКОЛЕТА АТАНАСОВА, програма „Христо Ботев”, БНР

Телевизия

ГЕНКА ШИКЕРОВА, free lance

Награда „Светове и цветове”, направление „За екология, култура и традиции”:

Печатни и интернет медии

МАЯ ФИЛИПОВА, dir.bg

Номинирани: ВЕСЕЛИНА МАРИНОВА, списание „DiVino“, ГЕРГИНА ДВОРЕЦКА, сайт „Европа и светът”

Радио

ЛЮДМИЛ ФОТЕВ, БНР 

Номинирана: СЛАВЕНА ИЛИЕВА, БНР

Телевизия

ЮЛИЯ ВЛАДИМИРОВА, БСТВ (носител на наградата)

Накрая испански и латиноамерикански песни изпълни Янко Константинов.

Подробна информация за събитието може на прочетете на сайта на СБЖ.

Още снимки от награждаването има на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: СИЖБ