Наградите на фондация „Васа Ганчева“ за 2017 г.

Публикувано:
19:56ч / 28.04.2017г
Брой прочитания:
523
Брой коментари:
0

На 27 април в литературен клуб „Перото“, НДК, за пети път бяха връчени ежегодните награди на името на известната телевизионна режисьорка и водеща, критичка, публицистка и преводачка Васа Ганчева.

Васа Ганчева
Васа Ганчева
Проф. Вера Ганчева
Проф. Вера Ганчева

Отличията на фондация „Васа Ганчева“ се присъждат за творчески принос и постижения в областта на телевизионната журналистика, публицистиката на културна тематика и художествения превод от скандинавски езици на студенти (бакалаври, магистри, докторанти). Със създаването на тази фондация проф. Вера Ганчева си е поставила благородната цел да поддържа жив духа на непримиримост към пошлостта, безвкусицата, вулгарността и невежеството в медийната продукция, на които през целия си творчески живот се противопоставяше нейната сестра, неповторимата Васа Ганчева.

Водещи на церемонията бяха журналистът и преводач Георги Ангелов и миналогодишната носителка на приза Елена Райнова. За наградата говори проф. Лилия Райчева, член на фондация „Васа Ганчева”. Беше прочетено писмо от Полина Стартянова, първата лауреатка, на тази награда, която разказва с какво тя е помогнала за професионалното й развитие.

Първа награда получиха Панайот Стефанов, студент по журналистика в СУ „Св.Климент Охридски“, и Любомир Гиздов, бакалавър по „Скандинавтика“ в Софийския университет и преводач, за активните му изяви в областта на превода и популяризирането шведски автори. Отличен беше и журналистът от БНТ2 – Пловдив Владислав Севов. Наградени бяха и други талантливи млади хора: Неда Узунколева, Емилия Илиева, Ирена Петрова, Даяна Георгиева Маринова.

След връчването на отличията поетесата Нели Дечева прочете две свои стихотворения, посветени на Васа Ганчева. Незабравимата Васа също присъстваше чрез откъс от нейно телевизионно предаване, в което събеседник е бил актьорът Юлиян Вучков – той беше на награждаването и разказа свои спомени за нея.

Накрая проф. Вера Ганчева благодари на всички, допринесли за осъществяването на тазгодишното издание на конкурса, и обяви дарението от български и чуждестранни книги, което фондация „Васа Ганчева“ прави на литературен клуб „Перото“:

  1. Фототипно издание на „Абагар“ на Филип Станиславов1 Рим 1651 г. /първата книга, отпечатана на новобългарски език/
  1. „Първобългарите, история,бит и култура“ от професор Веселин Бешевлиев
  2. Knaurs Lexikon  der Weltliteratur
  3. Knaurs Lexikon der Mythologie
  4. The Oxford Companion to English Literature
  5. The Oxford Anthology of Modern British Literature
  6. The Pocket Oxford Dictionary (65 000 entries, 75 000 definitions)
  7. Хенрик Ибсен. „Избрани произведения“, превод от норвежки
  8. Огуст Стриндберг. „Червеният салон“, роман, превод от шведски
  9. Хербьорг Васму. „ Седмата среща“ , роман, превод от норвежки

Още снимки от награждаването може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Фондация „Васа Ганчева“ любезно ни предостави пълния списък с наградените и основанията за техните отличия:

I награда – 1000 лв.

Панайот Стефанов

Студент по журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”

Главен редактор на списание „НУЛА32”, Пловдив

За оригиналния подход към обществените и естетическите явления днес и за интерпретирането им със светоусещането и в духа на  най-новото творческо поколение на България. За работата му като главен редактор на списанието за стил и култура „НУЛА32” – платформа за изява и идеи на млади автори с нестандартно мислене и ясна представа за значимостта на каузата, която ги обединява.

Получава първа награда, художествено оформена грамота и парична сума в размер на 1000 лв. /Грамотите са оформени от известната художничка Ива Велинова/

I награда – 1000 лв.

Любомир Гиздов

Бакалавър по скандинавистика в СУ „Св. Климент Охридски”, преводач

За активните му изяви в областта на превода и популяризирането на произведения от шведски автори , които свидетелстват за много добра езикова подготовка и за висока художествена култура.

Получава първа награда в категорията „художествен превод от скандинавски езици“, художествено оформена грамота и парична сума в размер на 1000 лв.

II награда – 500 лв.

Владислав Севов

Журналист в БНТ – Пловдив

За неговите многобройни и високо оценени репортажи на актуални теми от съвременната ни действителност и предимно с културна насоченост, в които художествената и социалната проблематика са свързани умело във въздействаща цялост.

Получава художествено оформена грамота и парична сума в размер на 500 лв.

Специално отличие  и предметна награда

Неда Узунколева

Студентка по журналистика II курс в СУ „Св. Климент Охридски”

За талантливите й изяви в областта на публицистиката и есеистиката, които се характеризират с подчертано индивидуален почерк и разкриват богати и задълбочени познания за процеси, личности и феномени в културния живот на света, както и за интересните й инициативи за организиране на събития с комуникативно-творчески характер.

Получава художествено оформена грамота и малка пластика от Константин Бондиков.

Специално отличие и предметна награда

Емилия Илиева

Театровед и театрален критик, абсолвентка в НАТФИЗ

За ерудицията, аналитичната задълбоченост и  професионално-творческата й активност като  театрален критик и модератор в областта на културата с убедително защитени позиции и размах.

Получава художествено оформена грамота и малка пластика от Константин Бондиков.

Специално отличие и предметна награда

Ирена Петрова

Бакалавър по социална педагогика и магистър по онлайн журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”

За сериозното отношение към проблемите на съвременната култура, за изявите й  в областта на литературната и театралната критика, художествената проза и поезията.

Получава художествено оформена грамота и малка пластика от Константин Бондиков.

Специално отличие и предметна награда

Даяна Георгиева Маринова

Студентка по журналистика I курс в СУ „Св. Климент Охридски”

За многообщаващото начало на творческия й път в областта на публицистиката и есеистиката, за таланта и амбицията, с които отстоява своите идеи и позиции.

Получава художествено изработена грамота и биографична книга за големия художник Едвард Мунк, преведена от норвежки.

Източник: www.evroapworld.eu