Наградите за топ фестивалите в Европа

Публикувано:
08:37ч / 07.10.2015г
Брой прочитания:
158
Брой коментари:
0

На 27-ми септември в Париж се проведе официална церемония по връчване на наградите и представяне на отличените със сертификат за европейско качество фестивали, участвали в проект„Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ ( ЕФФЕ ). ЕФФЕ е проект, иницииран от Европейската фестивална асоциация и разработван съвместно с национални хъбове в цяла Европа, като за България тази функция изпълняваше Българската фестивална асоциация ( БФА ). 250 представители на европейски фестивали се събраха, за да отпразнуват първите награди на ЕФФЕ. Събитието се състоя в Théâtre de la Ville , като част от Festival d’Automne à Paris и е част от ЕФФЕ. За 2015-2016 наградите бяха спонсорирани от Google Cultural Institute.

ФестивалиИзмежду 760 фестивала от цяла Европа 26 представители на българския фестивален сектор.  получиха сертификати за европейско качество.
В рамките на проекта ЕФФЕ беше подготвен пътеводител на топ фестивалите в Европа, който е достъпен онлайн и на хартия. Можете да го поръчате на http://www.effe.eu/effe-guide Той съдържа вдъхновяващи статии за фестивалния живот, както и най-важното за всеки фестивал, който участва в тази платформа. Включването в ЕФФЕ пътеводителя прави информацията зa фестивалите леснодостъпна за публиката, за хора, работещи в областта на изкуството, публични органи на всички нива, спонсори и медии.

На церемонията по награждаването присъстваха 9 представители от България, включително председателят на БФА и президент на награденияЕвропейски музикален фестивал – Васил Димитров, изпълнителният директор наБФА – Александра Гълъбова, представители на община Варна, сред които и заместник кметът на общината Пламена Маринова, която представляваше наградените ММФ „Варненско лято“, Международен майски хоров конкурс и Международен фолклорен фестивал – Варна. Също така, сред българските представители на наградените фестивали бяха Момчил Георгиев – програмен директор на МФ „Софийски музикални седмици„, Светлозара Христова – директор на Радар – фестивал на границата между жанровете и технологиите и Деница Иванова – координатор международно сътрудничество на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „ПИЕРО“

Гореизброените представители на фестивалия сектор в България участваха още в дискусионни панели, посветени на последващото развитие на проекта, включително за начините на осъществяване на връзка между фестивалите и бизнеса, развитието на интерактивен портал за фестивални организатори и любители, промотиране на фестивалите и др.

Повече за проекта ЕФФЕ можете да научите на: http://bfa.bg/page-18.htmlили на www.effe.eu

Източник: БФА